Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Αυτό το σπιτικό ψωμί με βρώμη, χοντροαλεσμένα καρύδια, τζίντζερ και μια ωραία τραγανή κρούστα είναι θαυμάσιο με βούτυρο και μαρμελάδα. Και με ένα δυνατό τυρί κάνει το τέλειο ψωμοτύρι.
Υλικά
Βάρος: για 1 φραντζόλα περίπου 600 γρ.
- 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ*
- 70 γρ. βρώμη (αλεσμένη στον πολυκόφτη, σανπούδρα)
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 20 γρ. μαγιά νωπή (βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 90 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
- 45 ml ελαιόλαδο
- 250 ml νερό, χλιαρό
- 80 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα στον πολυκόφτη
- 50-60 γρ. νιφάδες βρώμης, για την κρούστα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ψωμί με καρύδια, τζίντζερ και βρώμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την αλεσμένη βρώμη, το τζίντζερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε το λάδι, το νερό και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για ζύμες) για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε σε μακρόστενες φραντζόλες.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε τις φραντζόλες και με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 2-3 παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια κάθε φραντζόλας.
- Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 35-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Αλείφουμε με νερό την επιφάνεια κάθε φραντζόλας και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες βρώμης.
- Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε μια φραντζόλα πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε από τη λαμαρίνα, και χτυπάμε το κάτω μέρος της με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σοκ για γαμπρό στις Μαλάδες - Η νύφη ήταν... ο πεθερός του! Δείτε βίντεο
Αν γεννήθηκες μία από αυτές τις 6 μέρες τότε σε περιμένουν πολλά λεφτά
Θλίψη στην Μεσαρά για τον χαμό του αγαπητού δασκάλου
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό γυναίκας στον δρόμο προς Χάρακα
Ιερέας εκτός εαυτού μπούκαρε σε καφετέρια όταν είδε την 14χρονη κόρη του με νεαρό
Κρήτη: Έρχονται αλλαγές με συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία του Λασιθίου – Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 45χρονος μοτοσικλετιστής - Η μηχανή του «καρφώθηκε» με μεγάλη ταχύτητα σε φανάρι
Θλίψη στη Μεσαρά για τον θάνατο του Λεωνίδα Σταθωράκη
Εργάστηκε μόλις 90 λεπτά, απολύθηκε και το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση 120.000€!