Ηράκλειο: 23oC

Ψωμί με καρύδια, τζίντζερ και βρώμη

23.04.2025, 8:48

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτό το σπιτικό ψωμί με βρώμη, χοντροαλεσμένα καρύδια, τζίντζερ και μια ωραία τραγανή κρούστα είναι θαυμάσιο με βούτυρο και μαρμελάδα. Και με ένα δυνατό τυρί κάνει το τέλειο ψωμοτύρι.

Υλικά

Βάρος: για 1 φραντζόλα περίπου 600 γρ.

  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ*
  • 70 γρ. βρώμη (αλεσμένη στον πολυκόφτη, σανπούδρα)
  • 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 20 γρ. μαγιά νωπή (βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 90 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 45 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml νερό, χλιαρό
  • 80 γρ. καρύδια, χοντροαλεσμένα στον πολυκόφτη
  • 50-60 γρ. νιφάδες βρώμης, για την κρούστα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψωμί με καρύδια, τζίντζερ και βρώμη, ξεκινάμε ανακατεύοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την αλεσμένη βρώμη, το τζίντζερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε το λάδι, το νερό και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στον κάδο με το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για ζύμες) για 2-3 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  3. Προσθέτουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο, το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε σε μακρόστενες φραντζόλες.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε τις φραντζόλες και με ένα μυτερό μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς 2-3 παράλληλες γραμμές στην επιφάνεια κάθε φραντζόλας.
  6. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για 35-40 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  8. Αλείφουμε με νερό την επιφάνεια κάθε φραντζόλας και πασπαλίζουμε με τις νιφάδες βρώμης.
  9. Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  10. Βγάζουμε μια φραντζόλα πολύ προσεκτικά με μια πετσέτα, για να μην καούμε από τη λαμαρίνα, και χτυπάμε το κάτω μέρος της με τους κόμπους (τις αρθρώσεις) των δαχτύλων. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, υπάρχει αντήχηση, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Style

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο – Η επιθυμία της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Κόσμος

Γαλλία: Στον «αέρα» η κυβέρνηση Μπαϊρού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 15 λεπτά
Οικονομία

Απασχόληση για πρόσφυγες και μετανάστες με ημερομίσθιο 39 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο κόντεψε να πέσει σε γκρεμό – Τραυματίστηκε 12χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Ελλάδα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του άγριου φονικού στην Σκύδρα: Τον σκότωσε για λίγα ροδάκινα (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Οικονομία

Χωρίς ΦΠΑ και το 2026 τα νεόδμητα ακίνητα – «Παγώνουν» και οι αντικειμενικές αξίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 27 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τι ώρα θα δουν τα χρήματα τους οι συνταξιούχοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τετάρτη (27/8) στην Κρήτη – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Ρέθυμνο: «Λαμπάδιασε» αυτοκίνητο στον Μυλοπόταμο

Διαβάστε περισσότερα