Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

«Πυρά» από ΓΣΕΕ – ΠΑΜΕ για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

26.06.2024, 21:24

Για την ερμηνευτική εγκύκλιο εφαρμογής της

Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στις τροποποιήσεις που αφορούν το χρόνο εργασίας.

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της: «Εν μέσω ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, μέσα στις οποίες καλούνται οι εργαζόμενοι σε όλη την επικράτεια να εργαστούν κι ενώ παραμένει η εκκρεμότητα λήψης των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφεύγει την ευθύνη καλής νομοθέτησης και έκδοσης τουλάχιστον 5 Υπουργικών Αποφάσεων και δίνει «προίκα» στην εργοδοσία «Ερμηνευτική Εγκύκλιο» με «Οδηγίες για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας».

Με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται, την 6η ημέρα πρόσθετης εργασίας προ των πυλών από την 1η Ιούλη και την εργοδοτική αυθαιρεσία να βρίσκεται στο ζενίθ της κατάχρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, δηλωμένων και αδήλωτων, αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» το ότι για την κάρτα εργασίας ισχύουν δύο πλαίσια ρυθμίσεων, ένα του 2011 και ένα του 2021, ότι εξίσου για την 6η ημέρα ισχύουν δύο πλαίσια ρυθμίσεων, ένα του 2010 και ένα του 2023, ότι δεν έχουν εκδοθεί η προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις, εκ των οποίων και οι ΚΥΑ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι δεν είναι ακόμα πλήρης η επιχειρησιακή εφαρμογή του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αποκοπεί από το Υπουργείο Εργασίας, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας με εσωτερικές οδηγίες διαφορετικά τη νομοθεσία, ενώ καλείται υποστελεχωμένη να ελέγξει την απόλυτη σύγχυση.

Και βέβαια είναι γνωστή πλέον και η «γραμμή» που δίνεται στην πράξη για μη ανησυχία των εργοδοτών καθώς ο νόμος ορίζει ότι οι προβλεπόμενες κυρώσεις επιβάλλονται 2 μήνες μετά την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για την κάρτα εργασίας, ενώ μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες εναλλαγής των κωδικών της δραστηριότητάς τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα την από 21.6.2024 «ερμηνευτική» Εγκύκλιο, που υπό το πρόσχημα της παροχής διευκρινήσεων, παράγει ουσιαστικά νέες νομοθετικές διατάξεις για το χρόνο εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες ή μέσω περισσότερων εργοδοτών, το χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, την παροχή πρόσθετης εργασίας και ως «Οδηγίες» τις δίνει δώρο στη εργοδοσία.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση της «ερμηνευτικής» Εγκυκλίου για την κάρτα εργασίας και αναστολή εφαρμογής των διατάξεων για την κάρτα εργασίας και την 6η ημέρα εργασίας, μέχρι την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων, αφού προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και τους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτικών οργανώσεων».

To ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι: «Με απαράδεκτη ερμηνευτική εγκύκλιο για τον νόμο Χατζηδάκη του Υπουργείου Εργασίας, η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή επίσημα την απλήρωτη εργασία μέχρι και 2 ώρες την ημέρα στις επιχειρήσεις που θα ενταχτούν στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας (Βιομηχανίες, Σούπερ Μάρκετ , Τράπεζες, Συγκοινωνίες, Εταιρείες Φύλαξης, Εταιρείες Ασφάλισης).
Η εγκύκλιος αξιοποιώντας το νόμο ν. 4808/2021 δίνει τη δυνατότητα της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι 120 λεπτά.

Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας σε ένα εύρος 4 ωρών, χωρίς καν να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου!
Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με ωράριο 08.00 – 16.00 αναγκάζεται να δουλεύει έως τις 18.00. Αν η κάρτα ενεργοποιείται με υπόδειξη του εργοδότη κάθε μέρα στις 10.00, τότε μπορεί «νόμιμα» να κάθεται έως τις 18.00.

Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος στο διάστημα 08.00 – 10.00 ο εργοδότης εύκολα μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στην εργασία του καθώς βρίσκεται εντός του διαστήματος «ευέλικτης προσέλευσης» και να «χτυπήσει» την κάρτα, δυνατότητα που πλέον υπάρχει ακόμα και για λίγα δευτερόλεπτα, παίρνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι ο ΣΕΠΕ δεν έχει ούτε τα εργαλεία ούτε το προσωπικό για να τους ελέγξει.

Άλλωστε φρόντισαν να διευκρινίσουν ότι το «χτύπημα της κάρτας» αποτελεί ευθύνη του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη! Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι ότι οι εργοδότες θα μπορούν δηλώσουν τα ωράρια ακόμα και ένα μήνα μετά από τη πραγματοποίηση τους και υπάρχει η πρόβλεψη, ότι για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, αλλά θα γίνεται σύσταση. Μάλιστα η φαντασία τους ξεπέρασε τα όρια, εφόσον θα μπορούν να βαφτίζουν «διευθυντή» έναν εργαζόμενο ώστε να απαλλάσσεται πλήρως ακόμα και από το ωράριο και το χτύπημα της κάρτας.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στους εργοδότες και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω εργολάβων, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

Ακόμα πιο κουβαρντάς προς τον ΣΕΒ γίνεται το Υπουργείο Εργασίας χωρίς να κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα.
Ξέθαψαν προεδρικό διάταγμα του 1932 για να βγάλουν έξω από το ωράριο εργασίας το διάλλειμα και την προετοιμασία των εργαζομένων πριν και μετά τη βάρδια στους Βιομηχανικούς χώρους δουλειάς. Δηλαδή μέχρι και (1½) μιάμιση ώρα απλήρωτη! Γνωστή απαίτηση των Βιομηχάνων όπου είχε καταθέσει και γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας.

Πρακτικά τι λένε στους εργοδότες; Ότι θα μας βάζουν να δουλεύουμε 11 ώρες και θα μας πληρώνουν για τις 8 ! Να το ξεχάσουν!
Αυτή είναι η «μεγάλη ανακάλυψη» της κυβέρνησης για την ψηφιακή κάρτα που θα έλυνε το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας και μάλιστα χρηματοδοτείται ως πρόγραμμα και από το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή αποτελεί προαπαιτούμενο μέτρο για να ρέει το ζεστό χρήμα στους μεγαλοεργοδότες.

Δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την πλέον νόμιμη κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων , της κατάργησης του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Θέλουν να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο.

Αυτά είναι τα θετικά του νόμου που υπερασπιζόταν η θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) η οποία ταυτόχρονα υπονόμευσε τον αγώνα και την απεργία των συνδικάτων το 2021!
Τα σωματεία συνολικά το εργατικό κίνημα έχουμε αποδείξει με τους εμβληματικούς αγώνες μας ότι ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να γίνει κουρελόχαρτο.

Η απαράδεκτη εγκύκλιος της κυβέρνησης πρέπει τις επόμενες μέρες να πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία μέσα στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για αυτό το έκτρωμα και με μαχητικές πρωτοβουλίες να βάλουν φρένο στην απλήρωτη δουλειά».

ιαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα