Ηράκλειο: 29oC

Ραβανί με κομματάκια σοκολάτας

07.01.2024, 5:45

Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται μαζί μας την πιο νόστιμη συνταγή για ραβανί με κομματάκια σοκολάτας.

Υλικά:

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
  • 900 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι

Για το ραβανί

  • 170 γρ. κουβερτούρα 65%
  • 8 αυγά, μεσαία (400 γρ.)
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανιλίνη
  • 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό

Προετοιμασία:

Για το σιρόπι

  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση, και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το ραβανί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη, κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα με τα στερεά στον κάδο και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32εκ., και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Μπορούμε να δούμε αν το ραβανί έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει καθαρή, είναι έτοιμο.)
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό.
πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Γιατί είναι τόσο ακριβά στην Ελλάδα τα αλκοολούχα ποτά;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Εντείνονται οι προκλήσεις στο εσωτερικό του ΕΣΥ – «Καμπανάκι» από τους γιατρούς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αρουραίος σουλατσάρει…αμέριμνος στον Μασταμπά! (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Ελλάδα

Φορολοταρία Ιουλίου 2025: Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια επίθεση δημοτικού υπαλλήλου σε αντιδήμαρχο – «Ήμουν κάτω… και προσπαθούσε να με χτυπήσει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Αθλητικά

Παπανικολάου: «Δεν θα με τιμούσε σαν άνθρωπο, σαν άνδρα και σαν αθλητή να πατούσα πάνω σε δικαιολογίες τέτοιου επιπέδου»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Καμίνια: Αστυνομικοί – «ήρωες» σκαρφάλωσαν σε μπαλκόνι 1ου ορόφου και έσωσαν 5χρονο αγοράκι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Στις πόσες απουσίες θα χάνουν τη χρονιά φέτος οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Ελλάδα

Άγρια επίθεση σε ανήλικο από ομάδα 7 ατόμων – Τον περικύκλωσαν και του άρπαξαν την αλυσίδα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Απίστευτο! Διέγνωσαν… ίλιγγο σε ασθενή με διπλό εγκεφαλικό, τι λέει η οικογένειά του (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα