Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται μαζί μας την πιο νόστιμη συνταγή για ραβανί με κομματάκια σοκολάτας.
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
- 900 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλας
- 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι
Για το ραβανί
- 170 γρ. κουβερτούρα 65%
- 8 αυγά, μεσαία (400 γρ.)
- 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 1 βανιλίνη
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα για τη φόρμα
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
- παγωτό
Προετοιμασία:
Για το σιρόπι
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας και 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση, και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το ραβανί
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη, κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με τα στερεά στον κάδο και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32εκ., και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στην πάνω σχάρα. (Μπορούμε να δούμε αν το ραβανί έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα. Αν αυτή βγει καθαρή, είναι έτοιμο.)
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και ρίχνουμε σταδιακά το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα. Αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Η συγκλονιστική αποκάλυψη του Μίλτου Πασχαλίδη για τον Δημήτρη Μητροπάνο - Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό