Συνταγή από την Τοσκάνη
Αυτό το ριζότο με γαρίδες και κολοκυθάκια ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του, χάρη στον σπιτικό ζωμό γαρίδας που προσθέτει μια αλμυρή νότα θαλασσινών. Η συνταγή προέρχεται από την οινοποιό Cinzia Merli, η οποία δημιούργησε ένα πιάτο που συνδυάζει πλούσια υφή με ανάλαφρη αίσθηση.
Υλικά
- 6 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (χωρισμένες)
- 500 γραμμάρια μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες (κρατάμε τα κελύφη)
- 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
- 2 φλιτζάνια νερό
- 5 μικρά κολοκυθάκια (περίπου 100 γραμμάρια το καθένα)
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (1 κουταλιά της σούπας)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι καγιέν
- 1 1/2 φλιτζάνι ωμό ρύζι αρμπόριο
- 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
- 50 γραμμάρια τριμμένο Parmigiano-Reggiano (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν επιπλέον για το αλάτισμα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σούπας λάδι σε μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βγάλουν άρωμα και τα κελύφη να γίνουν φωτεινά ροζ, για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και 2 φλιτζάνια νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-προς-χαμηλή και μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις, για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το μείγμα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ, πιέζοντας τα στερεά υλικά με μια κουτάλα. Απορρίπτουμε τα στερεά υλικά.
- Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τον ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια-προς-χαμηλή φωτιά. Σκεπάζουμε και κρατάμε ζεστό σε μέτρια-προς-χαμηλή φωτιά.
- Τρίβουμε 3 κολοκυθάκια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από ένα μεσαίο μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τα υπόλοιπα 2 κολοκυθάκια σε κύβους 1/2 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-προς-δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια σε κύβους. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια σε κύβους και εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που απελευθερώθηκε από τα τριμμένα κολοκυθάκια, περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε καλά το τηγάνι.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο κόκκινο πιπέρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βγάλουν άρωμα, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί το κρασί, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό γαρίδας και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός, για περίπου 4 λεπτά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση, μέχρι να εξαντληθεί όλος ο ζωμός, για περίπου 20 λεπτά συνολικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί και τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια. Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Καλύπτουμε για να διατηρηθεί ζεστό.
- Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε καθαρό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες, για 3 έως 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τις μισές γαρίδες σε ριζότο.
- Μοιράζουμε το ριζότο ομοιόμορφα σε 4 μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρουμε από πάνω με τις υπόλοιπες γαρίδες και το σερβίρουμε αμέσως.
Πηγή: enikos.gr
Διαβάστε επίσης:
Κριθαράκι στο φούρνο με γαρίδες και φέτα
Εύκολη και λαχταριστή συνταγή για γαριδομακαρονάδα! (βίντεο)
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια