Ηράκλειο: 13oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Ριζότο με κολοκυθάκια και γαρίδες

05.04.2024, 3:54

Συνταγή από την Τοσκάνη

Αυτό το ριζότο με γαρίδες και κολοκυθάκια ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του, χάρη στον σπιτικό ζωμό γαρίδας που προσθέτει μια αλμυρή νότα θαλασσινών. Η συνταγή προέρχεται από την οινοποιό Cinzia Merli, η οποία δημιούργησε ένα πιάτο που συνδυάζει πλούσια υφή με ανάλαφρη αίσθηση.

Υλικά

  • 6 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (χωρισμένες)
  • 500 γραμμάρια μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες (κρατάμε τα κελύφη)
  • 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 5 μικρά κολοκυθάκια (περίπου 100 γραμμάρια το καθένα)
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (1 κουταλιά της σούπας)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι καγιέν
  • 1 1/2 φλιτζάνι ωμό ρύζι αρμπόριο
  • 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 50 γραμμάρια τριμμένο Parmigiano-Reggiano (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν επιπλέον για το αλάτισμα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν επιπλέον για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σούπας λάδι σε μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βγάλουν άρωμα και τα κελύφη να γίνουν φωτεινά ροζ, για περίπου 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και 2 φλιτζάνια νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-προς-χαμηλή και μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις, για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε το μείγμα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο ανθεκτικό στη θερμότητα μπολ, πιέζοντας τα στερεά υλικά με μια κουτάλα. Απορρίπτουμε τα στερεά υλικά.
  • Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τον ζωμό. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια-προς-χαμηλή φωτιά. Σκεπάζουμε και κρατάμε ζεστό σε μέτρια-προς-χαμηλή φωτιά.
  • Τρίβουμε 3 κολοκυθάκια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, πάνω από ένα μεσαίο μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τα υπόλοιπα 2 κολοκυθάκια σε κύβους 1/2 εκ. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-προς-δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια σε κύβους. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 2 έως 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια σε κύβους και εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού που απελευθερώθηκε από τα τριμμένα κολοκυθάκια, περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ. Αφήνουμε στην άκρη. Σκουπίζουμε καλά το τηγάνι.
  • Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το τριμμένο κόκκινο πιπέρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να βγάλουν άρωμα, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κρασί. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να απορροφηθεί το κρασί, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζεστό ζωμό γαρίδας και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός, για περίπου 4 λεπτά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση, μέχρι να εξαντληθεί όλος ο ζωμός, για περίπου 20 λεπτά συνολικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί και τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια. Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Καλύπτουμε για να διατηρηθεί ζεστό.
  • Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε καθαρό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε τις γαρίδες, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ψηθούν οι γαρίδες, για 3 έως 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε τις μισές γαρίδες σε ριζότο.
  • Μοιράζουμε το ριζότο ομοιόμορφα σε 4 μπολ σερβιρίσματος και γαρνίρουμε από πάνω με τις υπόλοιπες γαρίδες και το σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης:

Γαρίδες στη φριτέζα αέρος

Κριθαράκι στο φούρνο με γαρίδες και φέτα

Εύκολη και λαχταριστή συνταγή για γαριδομακαρονάδα! (βίντεο)

πριν από 1 λεπτό
Style

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Συγκλονίζει για τον άδικο θάνατο του πατέρα της: «Δεν έφταιγε για το δυστύχημα, έπεσε κάποιος πάνω του και…»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κόσμος

Χριστούγεννα στο Άμστερνταμ: Γιορτινή μαγεία στα κανάλια της πόλης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Φωταγωγήθηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς ένα από τα μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ελλάδας (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πάνω από 2.000 ΑΦΜ αγροτών ελέγχονται για παράνομες επιδοτήσεις – Στο «στόχαστρο» και 2 αγρότες από την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Υγεία

Φούσκωμα: Γιατί επιδεινώνεται όσο μεγαλώνουμε – Γαστρεντερολόγος του Harvard University δίνει πρακτικά tips αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Αιματηρό επεισόδιο στην Αττική: Δύο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν μαχαιρωμένοι στον «Ευαγγελισμό» – Στη ΜΕΘ ο ένας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κόσμος

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η ανατολή του Ήλιου ευθυγραμμίζεται με τον Ναό του Καρνάκ στο Λούξορ (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Όλα τα νέα μπλόκα και τα «ανοιχτά» διόδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Ακριβότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Αγανακτισμένοι οι καταναλωτές (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Αθλητικά

Ο Ρεθεμνιώτης πρωταθλητής Βαγγέλης Μακρυλάκης στον τελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →