Αυτά τα σιροπιαστά κεράσματα θα σας ξετρελάνουν
Στη Θεσσαλονίκη τα λένε ροξ, νοτιότερα ροξάκια. Το ζήτημα μ’ αυτά τα γοητευτικά παλιομοδίτικα, σιροπιαστά κεράσματα δεν είναι πώς θα τα πεις, αλλά πόσα θα φας.
Υλικά
- 3 αυγά
- 1½ κούπα φρέσκο γάλα, χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- αλεύρι όσο πάρει (1/2 κιλό)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κούπα καρύδια, χοντροκοπανισμένα
Για το σιρόπι
- 3 κούπες νερό
- 3 κούπες ζάχαρη
- φλούδα από λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ροξάκια, σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και στο ένα μέρος ρίχνουμε την κανέλα, το κακάο και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά, ώστε όλη η ζύμη να γίνει σοκολατένια.
- Βάζουμε τις δύο ζύμες σε δύο χωριστά μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν όγκο.
- Xωρίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης στα δύο. Παίρνουμε το ένα κομμάτι λευκής ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο.
- Με το ένα κομμάτι σοκολατένιας ζύμης πλάθουμε ένα φιτίλι όσο είναι και το μήκος του φύλλου που ανοίξαμε. Τοποθετούμε το φιτίλι στην άκρη του λευκού φύλλου, παράλληλα στη μεγάλη του πλευρά, και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας άλλο ένα ίδιο ρολό.
- Κόβουμε τα ρολά σε φέτες πάχους 2 εκ.
- Μεταφέρουμε τις φέτες σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε ξαπλωτά, με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
- Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε τα ροξάκια να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που θα κοχλάσουν τα υγρά). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψήνουμε τα ροξάκια για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα, γυρνώντας τα μία δύο φορές.
- Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε σε τάπερ.
Πηγή: gastronomos.gr
Διαβάστε επίσης:
Η καθημερινότητα των παιδιών που μεγαλώνουν στα παιδικά χωριά SOS Κρήτης
Βία στα σχολεία: Ένα στα τρία παιδιά έχει δεχτεί bullying
Ο Ευάγγελος Δρακουτός για τις εξελίξεις στην ορθοπεδική χειρουργική στο Cretaone.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Λιγότεροι κατά 100 χιλιάδες οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις επιδότησης
Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τι ώρα θα μπουν σήμερα Τρίτη (26/8) τα λεφτά στους λογαριασμούς των συνταξιούχων
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»