Ηράκλειο: 25oC

Ρυζοσαλάτα με μήλο και λάδι βασιλικού

01.10.2024, 6:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Μια αρωματική ρυζοσαλάτα με μήλα, βασιλικό και φυστίκια Αιγίνης. Το λάδι βασιλικού είναι σε αρκετά μεγάλη ποσότητα, ώστε να χρησιμοποιήσουμε όσο θέλουμε και το υπόλοιπο να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για άλλη χρήση.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 500 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 4 κλωνάρια σέλερι με τα φύλλα τους, λεπτοκομμένα
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  • 100 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψίχα
  • 400 γρ. μήλο της αρεσκείας μας, καλά πλυμένο, με τη φλούδα, σε κυβάκια
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λάδι βασιλικού

  • 100 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 200 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Λάδι βασιλικού

  1. Για να ετοιμάσουμε την ρυζοσαλάτα με μήλο και λάδι βασιλικού σε άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και τα βράζουμε μόνο για 15 δευτερόλεπτα.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μπολ με παγωμένο νερό, ώστε και ο βρασμός να σταματήσει και να διατηρήσει ο βασιλικός το ωραίο, πράσινο χρώμα του.
  3. Βγάζουμε τα φύλλα και τα στεγνώνουμε πολύ καλά σε απορροφητι- κό χαρτί.
  4. Τα ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε μαζί με το λάδι και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
  5. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 8 ώρες, καλύτερα για όλο το βράδυ.
  6. Σουρώνουμε το μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι, χωρίς να το πιέσουμε έντονα.
  7. Το λάδι μας πρέπει να έχει βαθύ πράσινο χρώμα και έντονη γεύση και άρωμα βασιλικού.

Ρυζοσαλάτα

  1. Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Το στραγγίζουμε και το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
  3. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με όσο από το λάδι βασιλικού θέλουμε (περίπου 80-90 ml) και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα