Ηράκλειο: 18oC

Σαλάτα με ωμό κουνουπίδι, μήλο και καπνιστό χέλι

14.12.2024, 5:32

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Eίναι πολύ ωραίο ωμό το κουνουπίδι. Απόδειξη, αυτή η γλυκόξινη τραγανή σαλάτα, την οποία συμπληρώνουν θαυμάσια η γεύση και ο καπνιστός χαρακτήρας του χελιού.

Υλικά

Μερίδες: για 2 άτομα ή για 4 άτομα ως ορεκτικό

  • τα μπουκετάκια από 1 μικρό κουνουπίδι, σε λεπτές φέτες ή σε μικρά μπουκετάκια (που να μπορούμε να τα μασήσουμε)
  • 1 – 2 κουτ. σούπας ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ (περίπου 1/2 μικρό κρεμμύδι)
  • 1 κλωνάρι σέλερι, σε φετάκια
  • 2 μέτρια μήλα (προτιμότερο 1 κόκκινο+1 πράσινο), καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • οι σπόροι από 1/2 ρόδι (προαιρετικά)
  • 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 150 γρ. φιλέτο από χέλι καπνιστό (κομμένο σε λεπτές φέτες. Αν δεν βρούμε, βάζουμε καπνιστή πέστροφα ή άλλο καπνιστό ψάρι)
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού σουσάμι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • 100 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι, μήλο και καπνιστό χέλι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μικρό τηγάνι το λεμόνι, το πορτοκάλι, το ξίδι και το μέλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς το μείγμα.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
  3. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μούλτι με τη μουστάρδα και χτυπάμε προσθέτοντας σε μικρές δόσεις το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  4. Αδειάζουμε τη σος σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστεί. Για πιο έντονο γευστικά αποτέλεσμα, το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  6. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το μήλο, το ρόδι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
  7. Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το χέλι και το σουσάμι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν και να ενταθεί το άρωμά τους.
  8. Σκορπίζουμε το χέλι με το σουσάμι πάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 18 λεπτά
Αθλητικά

Champions League: Υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του… Εμπαπέ ο Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 47 λεπτά
Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός για λειψυδρία σε Πάτμο, Λέρο – Στα πρόθυρα υδροδοτικής κρίσης η Αττική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2678: Οι αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

ΗΠΑ: Έπεσαν πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →