Ηράκλειο: 23oC

Σαλάτα με ωμό κουνουπίδι, μήλο και καπνιστό χέλι

14.12.2024, 5:32

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Eίναι πολύ ωραίο ωμό το κουνουπίδι. Απόδειξη, αυτή η γλυκόξινη τραγανή σαλάτα, την οποία συμπληρώνουν θαυμάσια η γεύση και ο καπνιστός χαρακτήρας του χελιού.

Υλικά

Μερίδες: για 2 άτομα ή για 4 άτομα ως ορεκτικό

  • τα μπουκετάκια από 1 μικρό κουνουπίδι, σε λεπτές φέτες ή σε μικρά μπουκετάκια (που να μπορούμε να τα μασήσουμε)
  • 1 – 2 κουτ. σούπας ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ (περίπου 1/2 μικρό κρεμμύδι)
  • 1 κλωνάρι σέλερι, σε φετάκια
  • 2 μέτρια μήλα (προτιμότερο 1 κόκκινο+1 πράσινο), καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • οι σπόροι από 1/2 ρόδι (προαιρετικά)
  • 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 150 γρ. φιλέτο από χέλι καπνιστό (κομμένο σε λεπτές φέτες. Αν δεν βρούμε, βάζουμε καπνιστή πέστροφα ή άλλο καπνιστό ψάρι)
  • 1 1⁄2 κουτ. γλυκού σουσάμι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • 100 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι, μήλο και καπνιστό χέλι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μικρό τηγάνι το λεμόνι, το πορτοκάλι, το ξίδι και το μέλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς το μείγμα.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
  3. Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μούλτι με τη μουστάρδα και χτυπάμε προσθέτοντας σε μικρές δόσεις το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  4. Αδειάζουμε τη σος σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστεί. Για πιο έντονο γευστικά αποτέλεσμα, το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
  6. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το μήλο, το ρόδι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
  7. Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το χέλι και το σουσάμι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν και να ενταθεί το άρωμά τους.
  8. Σκορπίζουμε το χέλι με το σουσάμι πάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Αθλητικά

Ο ΟΦΗ πάλεψε, αλλά η ΑΕΚ νίκησε – Ένα ματς γεμάτο ένταση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στη Σαντορίνη: Συνελήφθησαν 3 άτομα για τον θάνατο 4χρονου σε πισίνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Αεροπλάνο που πετάει… στην Ανταρκτική βολτάρει στον «Κρητικό» ουρανό (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Πολιτισμός

Το Ηρώδειο «σιωπά» για τρία χρόνια: Ένα μνημείο που κουβαλά αιώνες ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Ηράκλειο

Δημήτρης Βρύσαλης: «Όχι στην καύση σκουπιδιών – Δεν παίζουμε στα ζάρια το μέλλον των παιδιών μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό – Συγκρούστηκαν 2 αυτοκίνητα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Κρήτη

Πένθος στο Λασίθι για τον αγαπητό Νικόλα – Αύριο 12/10 το τελευταίο αντίο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Τεχνολογία

Η τεχνητή νοημοσύνη «διαβάζει» τα συναισθήματα των ζώων!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Ο ήρωάς της είναι υπάλληλος καθαριότητας – Η συγκινητική φωτογραφία πατέρα και κόρης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Ηράκλειο

Ανησυχία στην Κρήτη: Η φετινή ελαιοπαραγωγή κινδυνεύει από την έλλειψη φαρμάκων κατά του δάκου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →