Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Eίναι πολύ ωραίο ωμό το κουνουπίδι. Απόδειξη, αυτή η γλυκόξινη τραγανή σαλάτα, την οποία συμπληρώνουν θαυμάσια η γεύση και ο καπνιστός χαρακτήρας του χελιού.
Υλικά
Μερίδες: για 2 άτομα ή για 4 άτομα ως ορεκτικό
- τα μπουκετάκια από 1 μικρό κουνουπίδι, σε λεπτές φέτες ή σε μικρά μπουκετάκια (που να μπορούμε να τα μασήσουμε)
- 1 – 2 κουτ. σούπας ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ (περίπου 1/2 μικρό κρεμμύδι)
- 1 κλωνάρι σέλερι, σε φετάκια
- 2 μέτρια μήλα (προτιμότερο 1 κόκκινο+1 πράσινο), καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
- οι σπόροι από 1/2 ρόδι (προαιρετικά)
- 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 150 γρ. φιλέτο από χέλι καπνιστό (κομμένο σε λεπτές φέτες. Αν δεν βρούμε, βάζουμε καπνιστή πέστροφα ή άλλο καπνιστό ψάρι)
- 1 1⁄2 κουτ. γλυκού σουσάμι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο (ή λευκό ξίδι)
- 1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
- 100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σαλάτα με ωμό κουνουπίδι, μήλο και καπνιστό χέλι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μικρό τηγάνι το λεμόνι, το πορτοκάλι, το ξίδι και το μέλι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς το μείγμα.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
- Στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μούλτι με τη μουστάρδα και χτυπάμε προσθέτοντας σε μικρές δόσεις το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε τη σος σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστεί. Για πιο έντονο γευστικά αποτέλεσμα, το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το μήλο, το ρόδι, το μαϊντανό και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
- Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το χέλι και το σουσάμι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό, ίσα να ζεσταθούν και να ενταθεί το άρωμά τους.
- Σκορπίζουμε το χέλι με το σουσάμι πάνω στη σαλάτα και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Ηράκλειο: Σοκ για γαμπρό στις Μαλάδες - Η νύφη ήταν... ο πεθερός του! Δείτε βίντεο
Θλίψη στην Μεσαρά για τον χαμό του αγαπητού δασκάλου
Αν γεννήθηκες μία από αυτές τις 6 μέρες τότε σε περιμένουν πολλά λεφτά
Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός 45χρονος μοτοσικλετιστής - Η μηχανή του «καρφώθηκε» με μεγάλη ταχύτητα σε φανάρι
Ιερέας εκτός εαυτού μπούκαρε σε καφετέρια όταν είδε την 14χρονη κόρη του με νεαρό
Θλίψη στη Μεσαρά για τον θάνατο του Λεωνίδα Σταθωράκη
Τραγωδία στη Σαντορίνη: Πνίγηκε παιδάκι 4 ετών σε πισίνα
Εργάστηκε μόλις 90 λεπτά, απολύθηκε και το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση 120.000€!
Πάτρα: Της έστησε καρτέρι στην είσοδο της πολυκατοικίας και της επιτέθηκε - Οι κραυγές της σήκωσαν στο πόδι την γειτονιά