Ηράκλειο: 15oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων ζωντανά τώρα
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Σαν σήμερα το 1889, ανοίγει το εμβληματικό καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ»

06.10.2023, 10:00

Το θρυλικό Μουλέν Ρουζ γράφει 134 χρόνια ιστορίας και πλέον θεωρείται το διασημότερο καμπαρέ στον κόσμο

Τις πρώτες δεκαετίες της έναρξης, το Moulin Rouge δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα χορευτικό που εκτελούνταν από εταίρες με σκοπό την διασκέδαση της πελατείας τους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το σόου είχε χαρακτηριστεί εντελώς χυδαίο ενώ ό,τι γινόταν στο εσωτερικό του Μουλέν Ρουζ προκαλούσε μεγάλη δημόσια κατακραυγή.

«Το πρώτο παλάτι των γυναικών»

Το θρυλικό Moulin Rouge άνοιξε στο Παρίσι το 1889, την ίδια χρονιά, που παρουσιάστηκε στο κοινό και ο Πύργος του Άιφελ. Δύο άνδρες, ο Ιωσήφ Ογιέρ με τον Σάρλ Ζίντλερ, βρίσκονταν πίσω από την ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου, αφιερωμένου στη «Γυναίκα, τον χορό και το καν – καν». Άλλωστε, εκείνη την εποχή, ο χορός της εργατικής τάξης, όπως είχε χαρακτηριστεί το καν – καν, προκαλούσε ποικίλα συναισθήματα σε όσους τον παρακολουθούσαν!

Αναμφισβήτητα η «Μπελ Επόκ» της Γαλλίας, εκείνη η περίοδος ανάμεσα στους δύο πολέμους, που όλοι είχαν ανάγκη για πολλή διασκέδαση και νέες εμπειρίες, βοήθησε το «Μουλέν Ρουζ» να γίνει ευρέως γνωστό. Η αρμονική συνύπαρξη της εργατικής τάξης με την αριστοκρατία, σε έναν προσεγμένο και ταυτόχρονα ιδιαίτερο χώρο, με έντονα χρώματα και σκηνικά, εκτόξευσε γρήγορα τη δημοφιλία του καμπαρέ.

Μιλώντας για δημοφιλία, ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους ζωγράφους, εμπνεύστηκε από την παριζιάνικη ζωή και το Μουλέν Ρουζ, αποτυπώνοντάς το σε διάφορα έργα του. Την ίδια στιγμή, φημισμένοι καλλιτέχνες ακόμα και βασιλείς πέρασαν από το Μουλέν Ρουζ και γοητεύτηκαν από την απλότητα των κοριτσιών, τα φανταχτερά φορέματα, τις έντονες χορευτικές κινήσεις που τους μάγευαν σε κάθε τους βήμα και την απλότητα που τις περιέβαλε, καθώς δεν δίσταζαν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να τους μιλούν μέχρι και στον ενικό.

Ξαναγεννήθηκε από τη στάχτη του

Μια ολοκληρωτικά καταστροφική φωτιά τον Φεβρουάριο του 1917 φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την πορεία του Μουλέν Ρουζ. Έτσι, το 1921 κατασκευάστηκε ξανά πιο εντυπωσιακό, προετοιμάζοντας το «κλίμα» για τα επόμενα ένδοξα χρόνια του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταστροφική φωτιά δεν έφτασε μέχρι την πρόσοψη του «Κόκκινου Μύλου», γεγονός που δικαιολογεί την σημερινή μορφή του που έχει μείνει ανέγγιχτη από το χρόνο.

Το Μουλέν Ρουζ το 2023

Σήμερα οι παραστάσεις στο Μουλέν Ρουζ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ σχεδόν κάθε ταξιδιώτης το προσθέτει στα αξιοθέατα που είναι απαραίτητο να δει κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.