Ηράκλειο: 25oC

Σαρακοστιανό τραπέζι – Τα 7 κλασικά φαγητά της Καθαράς Δευτέρας

19.02.2025, 18:11

Το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι ένας ύμνος στη νηστίσιμη διατροφή

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και συνοδεύεται από ένα πλούσιο νηστίσιμο τραπέζι γεμάτο παραδοσιακές γεύσεις.

Η ελληνική κουζίνα τιμά αυτή τη μέρα με φαγητά που βασίζονται στη νηστεία, αποφεύγοντας το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αλλά προσφέροντας γευστικές και θρεπτικές επιλογές.

Αν αναρωτιέστε τι να ετοιμάσετε για το σαρακοστιανό τραπέζι, αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στις πιο παραδοσιακές και γευστικές επιλογές που δεν πρέπει να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Τα Παραδοσιακά Εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας για το τραπέζι 

Λαγάνα – Ο παραδοσιακός άζυμος άρτος, που παρασκευάζεται αποκλειστικά για την ημέρα αυτή

Η λαγάνα είναι το ψωμί-σύμβολο της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για έναν επίπεδο, άζυμο άρτο, δηλαδή ένα ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι, ακολουθώντας μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Συνήθως, πασπαλίζεται με σουσάμι και συνοδεύει ιδανικά όλα τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα.

λαγάνα Κρητικός Φούρνος

Ταραμοσαλάτα – Η κρεμώδης αλοιφή από αυγά ψαριού, συνδυασμένη με ψωμί ή πατάτα

Η ταραμοσαλάτα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις της Καθαράς Δευτέρας. Φτιάχνεται από ταραμά (αυγά ψαριού), ψωμί ή πατάτα, λεμόνι και ελαιόλαδο. Η γεύση της είναι ιδιαίτερα πλούσια, ενώ αποτελεί εξαιρετικό συνοδευτικό για τη λαγάνα.

Ταραμοσαλάτα

Χαλβάς – Το γλυκό της νηστείας, φτιαγμένο από ταχίνι ή σιμιγδάλι

Το απόλυτο σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς, ο οποίος παρασκευάζεται με δύο βασικούς τρόπους:

  • Σιμιγδαλένιος χαλβάς, μαγειρεμένος με ελαιόλαδο, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς
  • Χαλβάς του εμπορίου, φτιαγμένος από ταχίνι, που είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και πλούσιος σε ασβέστιο

χαλβάς

Όσπρια – Ρεβίθια, φασόλια και φακές, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και μυρωδικά

Τα όσπρια είναι βασικό στοιχείο της νηστείας και συχνά αποτελούν το κυρίως πιάτο στο σαρακοστιανό τραπέζι. Κλασικές επιλογές είναι:

  • Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
  • Ρεβίθια σούπα ή φούρνου
  • Φακές σαλάτα με ξύδι και κρεμμύδι

Επίσης, δεν λείπουν τα χόρτα, όπως βλήτα, ραδίκια και αντίδια, που σερβίρονται βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι.

όσπρια Πηγή: freepik

 

Θαλασσινά – Καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες και μύδια, χωρίς βούτυρο ή γαλακτοκομικά

Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Χταπόδι ξιδάτο ή ψητό
  • Καλαμάρια και σουπιές, μαγειρεμένα με κρασί ή τηγανητά
  • Γαρίδες βραστές ή ψητές
  • Μύδια αχνιστά με λεμόνι

Όλα τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και Ω-3 λιπαρά οξέα, καθιστώντας τα ιδανικά για μια υγιεινή διατροφή.

θαλασσινά Πηγή: freepik

 

Ελιές & Τουρσιά – Ιδανικά συνοδευτικά που δίνουν ιδιαίτερη γεύση στο τραπέζι

Οι ελιές, πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά, και τα τουρσιά, όπως αγγουράκια, πιπεριές και λάχανο, δίνουν ιδιαίτερη ένταση στο γεύμα.

ΕΛΙΕΣ ΛΑΔΙ Πηγή: freepik

 

Ντολμαδάκια γιαλαντζί – Αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι αμπελόφυλλα γεμιστά με ρύζι, κρεμμύδι, μυρωδικά και ελαιόλαδο. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σαρακοστιανά φαγητά και καταναλώνονται τόσο ζεστά όσο και κρύα.

Ντολμαδάκια Πηγή: freepik

 

Το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι ένας ύμνος στη νηστίσιμη διατροφή και τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας.

Επιλέξτε φρέσκα υλικά, απολαύστε αυθεντικές γεύσεις και τηρήστε το έθιμο με τις πιο αγαπημένες συνταγές.

Καλή Σαρακοστή!

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα