Το «παρών» στη σύσκεψη δίνει μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
Ευρεία σύσκεψη των δημάρχων της Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Λιμενικού Σώματος και όλων των εμπλεκόμενων φορέων του νησιού, πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Κρήτης μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής μεταναστών στην Κρήτη ως μέτρο αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη το τελευταίο διάστημα.
Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, που βρίσκεται για διήμερη περιοδεία στο νησί, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει δια ζώσης τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη.
Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ συνοδεύουν οι βουλευτές του νησιού καθώς επίσης και η υπεύθυνη του Κ.Τ.Ε Μετανάστευσης Νάντια Γιαννακοπούλου.
Κατά την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως «η Κρήτη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει φυλακή», ενώ παράλληλα συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, σηκώνουν ένα δυσανάλογο και πέρα από τις δυνάμεις τους, βάρος.
Ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε ότι στην Κρήτη θα χρειαστούν δύο μικρές δομές υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και όχι κλειστές δομές».
Ανδρουλάκης για το μεταναστευτικό: «Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι κοροϊδία»
«Έχει ανακύψει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που δεν χωράει ούτε λαϊκισμούς ούτε ευχολόγια ούτε πισωγυρίσματα. Είναι προφανές ότι είμαστε απέναντι από την ακροδεξιά ρητορική του Πλεύρη, -που επί τη ουσίας είναι ένα επικοινωνιακό σόου που απευθύνεται σε συγκεκριμένα ακροατήρια-, και από την άλλη δεν θέλουμε με τίποτα να γυρίσει η χώρα μας στην καταστροφική διαχείριση του 2015, ότι “έρχονται και λιάζονται”, ότι “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”» σημείωσε προλογικά ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε με έμφαση:
«Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση: βλέποντας ότι οι άνθρωποι που φτάνουν στο νησί μας, είναι κατα 85-90% μετανάστες, δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε τι βοηθάει η τροπολογία του κ. Πλεύρη για την αναστολή εξέτασης ασύλου, όταν το άσυλο το παίρνουν οι πρόσφυγες. Πώς λειτουργεί αποτρεπτικά η αναστολή εξέτασης ασύλου, όταν αυτοί που έρχονται εδώ κατά 90% δεν τους αφορά το άσυλο; Άρα μιλάμε για κοροϊδία. Τι πετυχαίνουν; Αναστέλλοντας την εξέταση ασύλου, αναστέλλουν την απόρριψη, άρα αναστέλλουν και τον επαναπατρισμό. Και υπογραμμίζω τον επαναπατρισμό, διότι οι δύο κύριες χώρες προέλευσης είναι η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές με τις οποίες η Ελλάδα έχει διμερείς συμφωνίες. Εμείς προτείνουμε: επιτάχυνση της εξέτασης ασύλου, όχι αναστολή. Όσο γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, διότι όταν απορρίπτεται περίπου το 85-90% και με τις δύο κύριες χώρες προέλευσης που έχουμε διμερείς συμφωνίες, έτσι επιταχύνεται και ο επαναπατρισμός».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης στο διπλωματικό πεδίο με αποτέλεσμα ο στρατάρχης της Ανατολικής Λιβύης Χ. Χαφτάρ, που εμφανιζόταν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως εν δυνάμει σύμμαχος της Ελλάδας, σήμερα να ρίχνει γέφυρες στον Ερντογάν και να εργαλειοποιεί μετανάστες εις βάρος της χώρας μας.
«Εδώ μιλάμε για μια γεωπολιτική αστοχία της εξωτερικής πολιτικής. Πώς ξαφνικά ο “σύμμαχος Χαφτάρ” ζητά επικύρωση της σύναψης τουρκολιβυκού συμφώνου και στέλνει και καραβιές παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα; Εδώ λοιπόν κάτι συμβαίνει. Δηλαδή η Ανατολική με τη Δυτική Λιβύη, που έχουν επί της ουσίας ακόμη και σήμερα εμφύλιο πόλεμο, τα έχουν βρει και οι δύο με την Τουρκία και έχουν πάει απέναντι από την Ελλάδα. Τι συνέβη κ. Μητσοτάκη; Τι συνέβη κ. Γεραπετρίτη;» αναρωτήθηκε με έμφαση.
Σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Πώς μπορούμε να λέμε ότι θα κάνουμε αύριο το πρωί μια κλειστή δομή, όταν δεν ξέρουμε την εξέλιξη του φαινομένου; Αν λοιπόν το φαινόμενο αυτό σταματήσει μετά από μερικούς μήνες, γιατί να γίνει τόσο μεγάλη κλειστή δομή; Άρα πρώτα βλέπεις ποια είναι η διάρκεια και η ένταση του φαινομένου και μετά κάνεις στρατηγικές επιλογές, εκτός και αν τις επιλογές αυτές τις έχεις πάρει απόφαση πριν από μήνες. Η χώρα μας έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο εφαρμογής του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε ρωτήσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, να μας ενημερώσουν τι περιέχει. Διότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, πολλά από αυτά που σήμερα μας “πλασάρονται” ως αποφάσεις μετά τη σημερινή κρίση, να είναι αποφάσεις που έχουν παρθεί πριν την κλιμάκωση των ανθρώπινων μετακινήσεων που γίνονται προς το νησί μας τις τελευταίες εβδομάδες».
Επιπρόσθετα στάθηκε με δριμύτητα απέναντι στις ακραίες δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Θ. Πλεύρη.
«Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα από Ευρωπαίο υπουργό σε μια χώρα με την ιστορία που έχει ο ελληνικός λαός και όταν μάλιστα την αύξηση του κόστους διατροφής, την έχει κάνει η ίδια η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή μιλάμε εδώ και για επικοινωνιακό παιχνίδι και για ντροπιαστικές δηλώσεις» ανέφερε.
Σε αναβρασμό η κοινωνία της Κρήτης – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καστέλι
Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία της Κρήτης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι φωνές που ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των συνόρων και την αποσυμφόρηση της κατάστασης, που παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Όπως έγραψε χθες το Cretaone.gr, πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λεωφόρο Σούδας στα Χανιά, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση του ζητήματος ενώ ταυτόχρονα οι κάτοικοι των περιοχών, στους οποίους ενδέχεται να δημιουργηθούν κλειστές δομές κράτησης μεταναστών στο νησί, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, καθώς όπως επισημαίνουν, η Πολιτεία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να «χτυπήσουν» τη… ρίζα του προβλήματος.
Και η ρίζα του προβλήματος δεν είναι άλλη από τη φύλαξη των συνόρων, τα αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής καθώς επίσης και η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με χώρες της Μέσης Ανατολής, προκειμένου αφενός να εντοπιστούν και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και αφετέρου να ελεγχθούν οι ροές μεταναστών στην πηγή.
Ειδικότερα, οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Φαιστού φαίνεται πως… «βράζουν» με αφορμή τα σενάρια που θέλουν τη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο, Ζωγραφάκη – Πλευράκη στο Καστέλι ή στο στρατόπεδο του Τυμπακίου, έπειτα από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.
Όπως έγραψε χθες το Cretaone.gr, η συντονιστική επιτροπή αγώνα για την αποτροπή δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής κέντρου μεταναστών στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, αποφάσισε, την οργάνωση προειδοποιητικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Ιουλίου και ώρα 7.00 μμ στη βόρεια είσοδο του στρατοπέδου, με βάσει τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτικών Κοινοτήτων.
«Σκληραίνει» τη στάση της η κυβέρνηση
Tην ίδια στιγμή, με ξεκάθαρο μήνυμα «Μην έρχεστε στην Ελλάδα» απαντά η κυβέρνηση στις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη, προχωρώντας σε ριζική αναθεώρηση της πολιτικής για τους παράτυπους μετανάστες.
Σε μια περίοδο που η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό, η Αθήνα ακολουθεί αποφασιστικά τον ίδιο δρόμο, εφαρμόζοντας νέο δόγμα με πέντε βασικά μέτρα αποτροπής.
Στόχος της αλλαγής να σταματήσουν οι «καραβιές» με ψαροκάικα από τις λιβυκές ακτές, να περιοριστούν οι παράνομες αφίξεις και να ενισχυθεί η εικόνα αποτρεπτικότητας προς τις χώρες προέλευσης.
Τι αλλάζει στο μεταναστευτικό με το νέο σχέδιο
- Αυτόματη απέλαση: Όσοι φτάνουν παράνομα στην Ελλάδα μέσω του Λιβυκού Πελάγους θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς διοικητικής κράτησης και θα ξεκινούν διαδικασίες απέλασης.
- Πάγωμα αιτήσεων ασύλου: Με νέα τροπολογία προβλέπεται τρίμηνη αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου – μέτρο που μπορεί να παραταθεί, αν οι ροές συνεχιστούν.
- Αύξηση διοικητικής κράτησης: Ο χρόνος κράτησης μεταναστών χωρίς χαρτιά ανεβαίνει στους 24 μήνες, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια για όσους αρνούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους.
- Διαχωρισμός αιτούντων: Προβλέπεται νέος τρόπος κατανομής στις δομές, ανάλογα με τις πιθανότητες χορήγησης ασύλου.
- Νέα κλειστή δομή στην Κρήτη: Δημιουργείται κέντρο ταυτοποίησης και κράτησης στο νησί, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να σταλεί αποτρεπτικό μήνυμα, παρά τις αντιδράσεις και τη διαφωνία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων του νησιού.
Σύνοψη άρθρου
- Η σύσκεψη στην Κρήτη επικεντρώνεται στη δημιουργία κλειστής δομής μεταναστών, με συμμετοχή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
- Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αντιτίθεται στη δημιουργία φυλακής στο νησί, προτείνοντας μικρές δομές υποδοχής.
- Η τοπική κοινωνία ανησυχεί και οργανώνει διαμαρτυρίες ενάντια στη δημιουργία κλειστών δομών κράτησης.
- Η κυβέρνηση αναθεωρεί την πολιτική της με αυστηρά μέτρα αποτροπής, όπως αυτόματη απέλαση και νέα κλειστή δομή στην Κρήτη.
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
EKTAKTO: Γνωστός φωτογράφος από το Ηράκλειο ο 46χρονος που παρασύρθηκε από ΙΧ στο Κολωνάκι
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αυτή η περιοχή της Κρήτης μπαίνει στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή η Ανδρονίκη Μανουσάκη
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Φρίκη στα Τρίκαλα: 67χρονος βίαζε την 91χρονη μητέρα του
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας