Ο σεισμός είναι συνδεμένος με το φαινόμενο της υποβύθισης της αφρικανικής πλάκας
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί σχολιάζοντας την «πολύ ισχυρή» – όπως χαρακτηρίζεται – σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη –στη 01:51– στον θαλάσσιο χώρο 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου ή αλλιώς ανατολικά της Κρήτης, σε εστιακό βάθος 65 χιλιομέτρων, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα Δωδεκάνησα και στην ανατολική – κεντρική Κρήτη, ενώ δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με τους εδικούς το ισχυρό φαινόμενο με τα χαρακτηριστικά που εξελίχθηκε, δηλαδή το εστιακό βάθος, η θαλάσσια περιοχή, η μετασεισμική ή προσεισμική δραστηριότητα, ήταν αυτό μας «έσωσε» από τα χειρότερα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο. Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο κ. Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι στα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και την Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας, όπως είπε.
Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ούτε με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. «Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο, είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον στο ηφαιστειακό τόξο και οι σεισμοί βεβαίως στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας» τόνισε.
Παράλληλα, μιλώντας στις “Συνδέσεις” ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι, όμως δεν μπορεί κανείς να το ξέρει από την αρχή. “Ουσιαστικά δεν έχουμε την θραύση του πυθμένα, δεν φθάνει στον πυθμένα η διάρρηξη, συνεπώς δεν έχουμε τσουνάμι. Όμως τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί απο κατολισθήσεις υποθαλάσσιες, οι οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μέσα στη θάλασσα και γι αυτό καλό είναι να στέλνεται το σήμα, έστω και αν δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να δούμε ένα τέτοιο τσουνάμι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μίλησα και με τους δημάρχους των περιοχών και αυτοί μου είπαν ότι τουλάχιστον με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πτώσεις” σημείωσε.
Το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών και ότι το εστιακό του βάθος ήταν κάπου 83 χιλιόμετρα.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Τροχαίο στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε απορριμματοφόρο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων