Ηράκλειο: 25oC

Σφολιατίνια ήλιος με σοκολάτα

20.09.2024, 4:40

Τα υλικά και η εκτέλεση

Σφολιατίνια μια πεντανόστιμη, κρατσανιστή και αφράτη σφολιάτα με σοκολάτα ή μερέντα που θρυμματίζεται στο στόμα.

Υλικά

Για τα σφολιατίνια

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα
  • 3-4 κοφτές κ.σ. πραλίνα
  • 4-5 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • άχνη ζάχαρη για σερβίρισμα

Για το vτιπ σοκολάτας

  • 150 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος

Για τα σφολιατίνια

  • Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και ανοίγουμε στον πάγκο κάθε φύλλο χωριστά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Με τσέρκι ή στρογγυλό όσο μεγαλύτερο γίνεται, κόβουμε και δίνουμε σε κάθε φύλλο στρογγυλό σχήμα.
  • Απλώνουμε με σπάτουλα ή κουτάλι την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια του ενός δίσκου αφήνοντας κενό 2 εκ. περιμετρικά.
  • Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο τη ζύμη.
  • Τοποθετούμε στο κέντρο μικρό ποτήρι, πιέζοντας την απαλά χωρίς να την κόψουμε.
  • Το βάζουμε όλο μαζί σε δίσκο και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10′ να σφίξει καλά η ζύμη για τη σφολιάτα με μερέντα.
  • Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά σε 4, μετά σε 8 και τέλος, σε 32 λωρίδες.
  • Πιάνουμε απαλά κάθε λωρίδα και την στρίβουμε 3 φόρες.
  • Όμοια κάνουμε και τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης.
  • Στο τέλος, το σχήμα που θα έχουμε θα θυμίζει το λουλούδι Ήλιος.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα για σφολιάτα με μερέντα αφήνουμε 10′ στο ψυγείο να παγώσει η ζύμη, γιατί ζεσταίνεται από την επαφή και τη θερμοκρασία του χώρου που δουλεύουμε.
  • Αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
  • Ψήνουμε τη σφολιάτα με μερέντα για 6-8′ σε δυνατό φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180ºC.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
  • Τραβάμε 1 – 1 κάθε σφολιάτα με σοκολάτα και το απολαμβάνουμε, είτε σκέτο, είτε βουτώντας το σε ντιπ σοκολάτας για μεγαλύτερη απόλαυση.

Για το ντιπ σοκολάτας

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αφήνουμε 1′ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το ντιπ σοκολάτας.
  • Όσο περισσέψει το διατηρούμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί να μαλακώσει πριν την επόμενη χρήση.
  • Το μυστικό της Αργυρώς για πιο κρατσανιστή σφολιάτα με μερέντα, αφού την βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε να σταθεί 5-7′, να τραβήξει η σφολιάτα με σοκολάτα την υγρασία από τη θερμοκρασία ψησίματος και να τραγανίσει εξωτερικά.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Μουσείο Λούβρου: Φόβοι ότι τα ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα δεν θα βρεθούν ποτέ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Κόσμος

Ήθελε να γυρίσει μόνιμα στη Ρόδο ο Έλληνας που δολοφονήθηκε σε εστιατόριο στην Βραζιλία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Eurovision 2026: Στον εθνικό τελικό θα διαγωνιστεί ξανά η Χανιώτισσα Evangelia

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στον Πύργο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

ΕΕΚΕ: Έξι προτάσεις για τη στεγαστική κρίση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Οι αλλοδαποί στα χωράφια, οι Έλληνες στα καφενεία – Ποιος θα μαζέψει τις ελιές φέτος;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Φίλαθλος έπαθε έμφραγμα στην προσπάθειά του να σώσει το παιδί του από άγρια επεισόδια σε τοπικό αγώνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ηράκλειο

Νέες προσλήψεις στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Λάρισα: Νεαροί έστειλαν ανήλικο στο νοσοκομείο μετά από καβγά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Στο νοσοκομείο 3 ανήλικοι που τα «έτσουξαν» σε κατάστημα εστίασης

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →