Ηράκλειο: 34oC

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η μελισσοκομία και στην Κρήτη

31.01.2024, 17:30

Κ. Λεονταράκης: Οι ελληνοποιήσεις και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής «γονατίζουν» τους μελισσοκόμους στο νησί

Με βασικά αιτήματα το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τη βελτίωση συνθηκών εργασίας και την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, οι μελισσοκόμοι της Κρήτης «κατεβαίνουν στο δρόμο», στο πλαίσιο των πανελληνίων κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024.

Ειδικότερα, οι μελισσοκόμοι θα συγκεντρωθούν στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης, από όπου στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης στην Πλατεία Ελευθερίας. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretaone.gr, θα επιδώσουν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Κώστα Λεονταράκη, η μελισσοκομία στην Κρήτη και ειδικότερα το κρητικό θυμαρίσιο μέλι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς οι παραγόμενες ποσότητες έχουν μειωθεί κατά 50%.

Μάλιστα η μείωση αυτή, όπως υπογράμμισε στο Cretaone.gr, ο κ. Λεονταράκης, σε συνδυασμό το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, γονατίζει τους μελισσοκόμους και τους απειλεί με… «λουκέτο», ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε την κατάσταση οριακή, προσθέτοντας ότι η πολιτεία οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα!

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ο.Μ.Σ.Ε., τα αιτήματα των μελισσοκόμων, που ζητούν να υιοθετήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. Μέτρα για το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής: Οι μελισσοκόμοι ζητούν έκτακτη ενίσχυση για τη μελισσοκομία, ενώ ταυτόχρονα ζητούν αγροτικό πετρέλαιο για να μπορούν οι μελισσοκόμοι να μειώσουν τα τεράστια κόστη παραγωγής.
  2. Βελτίωση συνθηκών εργασίας: α) πυροσβεστική διάταξη β) πρόσβαση στα δάση γ) καπνιστήρι
  3. Καταπολέμηση των Ελληνοποιήσεων

Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, ο κ. Λεονταράκης σημείωσε πως μεγάλες ποσότητες μελιού εισάγονται παράνομα στη χώρα, βαφτίζονται ελληνικά και πωλούνται με ευτελιστικές τιμές στη χονδρική και τη λιανική αγορά.

«Οι μελισσοκόμοι, με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν μέλια που πωλούνται ως ελληνικά ή ακόμα και θυμαρίσια σε ευτελιστικές τιμές στην αγορά», τόνισε ο κ. Λεονταράκης, ενώ κάλεσε τους καταναλωτές να είναι υποψιασμένοι. «Εμείς πουλάμε το γνήσιο κρητικό θυμαρίσιο μέλι, 6,5 έως 7 ευρώ συν ΦΠΑ στη χονδρική αγορά. Δεν μπορείς να βρεις μέλι με 4 ευρώ στο ράφι», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Λεονταράκης υπογράμμισε πως η ανάγκη της εποχής λόγω της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν η Πολιτεία να διεκδικήσει την ένταξη της Μελισσοκομίας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική για επικονίαση.

Διαβάστε επίσης