Ηράκλειο: 25oC

Σκανδιναβικό ζεστό κρασί με πόρτο, βότκα και μπαχαρικά

27.12.2024, 22:36

Δείτε πως να το φτιάξετε 

Θερμαντικό και ξελογιαστικό, αυτό το μπαχαράτο ζεστό κρασί με πόρτο και βότκα, είναι ό,τι πρέπει για χουχουλιάρικα κρύα βράδια.

20′ προετοιμασία
20′ βράσιμο
Σύνολο: 40′

Υλικά
Μερίδες: 6 ποτήρια
350 ml κόκκινο κρασί
350 ml σκούρο Πόρτο
300 ml βότκα
5 καψάκια πράσινο καρδάμωμο
1 ξύλο κανέλας
5 καρφάκια γαρίφαλο
50-80 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα
2 κουτ. σούπας ξανθές σταφίδες
50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το σκανδιναβικό ζεστό κρασί με πόρτο, βότκα και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί.
Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με βραστό νερό, για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα.
Τα απλώνουμε στο ταψί και τα καβουρδίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το Πόρτο, τη βότκα, τα καψάκια καρδάμωμο (ολόκληρα), την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να σιγοβράζει, χωρίς να κοχλάσει.
Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ποτό να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
Σουρώνουμε το ποτό και το μοιράζουμε σε 6 ποτήρια του κρασιού. Μοιράζουμε σε κάθε ποτήρι τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα