Δείτε πως να το φτιάξετε
Θερμαντικό και ξελογιαστικό, αυτό το μπαχαράτο ζεστό κρασί με πόρτο και βότκα, είναι ό,τι πρέπει για χουχουλιάρικα κρύα βράδια.
20′ προετοιμασία
20′ βράσιμο
Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 6 ποτήρια
350 ml κόκκινο κρασί
350 ml σκούρο Πόρτο
300 ml βότκα
5 καψάκια πράσινο καρδάμωμο
1 ξύλο κανέλας
5 καρφάκια γαρίφαλο
50-80 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σερβίρισμα
2 κουτ. σούπας ξανθές σταφίδες
50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το σκανδιναβικό ζεστό κρασί με πόρτο, βότκα και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί.
Μουσκεύουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με βραστό νερό, για 10 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε κατά μήκος στα τέσσερα.
Τα απλώνουμε στο ταψί και τα καβουρδίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ξανθύνουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί, το Πόρτο, τη βότκα, τα καψάκια καρδάμωμο (ολόκληρα), την κανέλα, τα γαρίφαλα, το ξύσμα και τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το υγρό να αρχίσει να σιγοβράζει, χωρίς να κοχλάσει.
Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ποτό να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά.
Σουρώνουμε το ποτό και το μοιράζουμε σε 6 ποτήρια του κρασιού. Μοιράζουμε σε κάθε ποτήρι τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Θλίψη στα Χανιά: Απεβίωσαν με διαφορά λίγων ημερών οι αδελφές Κουτσουδάκη
Θλίψη για γνωστό έμπορο του Ηρακλείου
Αιματοχυσία δίχως τέλος στην άσφαλτο: Νεκρός 14χρονος σε τροχαίο
Με τον λογιστή στο χωράφι για το φετινό λιομάζωμα οι παραγωγοί
Σεισμός τώρα στην Κρήτη
Παλέρμο: Εν ψυχρώ δολοφονία 21χρονου – Πυροβολήθηκε στο μέτωπο
Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 51χρονος από εκπυρσοκρότηση όπλου
Ηράκλειο: Σοκ για γαμπρό στις Μαλάδες - Η νύφη ήταν... ο πεθερός του! Δείτε βίντεο
Τροχαίο με το «καλημέρα» στο Ηράκλειο