Ηράκλειο: 35oC

Σοφεγάδα ή συμπεθεριό, το θρυλικό μπριάμ της Κρήτης

21.05.2024, 20:18

Βήμα βήμα η συνταγή

Σοφεγάδα ή συμπεθεριό είναι το ξακουστό τουρλού της Κρήτης, ένα μπριάμ όπου κάθε λαχανικό δίνει τη δική του, υπέροχη νοστιμιά.

1 ώρα προετοιμασία

1 ώρα μαγείρεμα

Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6 – 7

Διαδικασία

  1. Για τη σοφεγάδα ή συμπεθεριό, από την Κρήτη, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, τις μπάμιες και τις πατάτες για 8-10 λεπτά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό (1-2 κουτ. σούπας).
  2. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το τσίλι, την ντομάτα και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τους ανθούς και τον δυόσμο, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «δέσει» η σάλτσα.

Διαβάστε επίσης:

Brownies γεμιστά με παγωτό

Παγωτό σορμπέ λεμόνι

Παγωτό μόνο με 3 υλικά και χωρίς παγωτομηχανή

Κουνέλι με μανιτάρια στην κατσαρόλα

Μπιφτέκια με βασιλικό και φέτα

Wrap με κοτόπουλο, σπανάκι και φέτα!

Μάφιν με σπανάκι και φέτα