Μια ιδιαίτερα γευστική συνταγή
Ποιος μπορεί να πει όχι στα σουτζουκάκια; Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της μικρασιατικής κουζίνας σε μια σπέσιαλ εκδοχή από τον Σωτήρη Ευαγγέλου.
Υλικά
Κομμάτια: 20-30
Για τα σουτζουκάκια
- 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
- 200 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα
- 100 γρ. κιμάς αρνίσιος από μπούτι
- 1 αυγό
- 50-60 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 120 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1.100 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- ανθός αλατιού
- 50 ml ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
- λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα σουτζουκάκια σμυρναίικα με πουρέ πατάτας, ξεκινάμε με τη σάλτσα.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
Σουτζουκάκια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.
- Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε περίπου 30 σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Πουρές πατάτας
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με πρες πουρέ.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Τραγωδία σε χωριό της Κρήτης: Νεκρός 25χρονος με τραύμα από μαχαίρι – Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα
Την έπιασαν τα γέλια την Ειρήνη Μουρτζούκου όταν μπήκε στο περιπολικό για να πάει στην Πάτρα - Δείτε την θρασύτατη αντίδρασή της
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Τροχαίο έξω από το «Νίκος Καζαντζάκης» - ΙΧ συγκρούστηκε με λεωφορείο
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρός 30χρονος που κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο