Ηράκλειο: 24oC

Συνταγή: Σουτζουκάκια σμυρναίικα με πουρέ πατάτας

01.12.2024, 0:01

Μια ιδιαίτερα γευστική συνταγή

Ποιος μπορεί να πει όχι στα σουτζουκάκια; Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της μικρασιατικής κουζίνας σε μια σπέσιαλ εκδοχή από τον Σωτήρη Ευαγγέλου.

Υλικά

Κομμάτια: 20-30

Για τα σουτζουκάκια

  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
  • 200 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα
  • 100 γρ. κιμάς αρνίσιος από μπούτι
  • 1 αυγό
  • 50-60 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, χωρίς κόρα, μουσκεμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 120 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1.100 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ανθός αλατιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 κιλό πατάτες, καλά πλυμένες, με τη φλούδα τους
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σουτζουκάκια σμυρναίικα με πουρέ πατάτας, ξεκινάμε με τη σάλτσα.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Σουτζουκάκια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στη λειτουργία του αέρα και λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί.
  2. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε περίπου 30 σουτζουκάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
  3. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Πουρές πατάτας

  1. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με πρες πουρέ.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Στη «φάκα» φυγόποινος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Πολιτική

Κωστής Χατζηδάκης: Δέσμη πρωτοβουλιών για το στεγαστικό μέχρι το τέλος της χρονιάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Υγεία

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κόσμος

Νετανιάχου για Γάζα: «Το Ισραήλ θα καθορίσει την πολιτική ασφαλείας του»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους οκτώ οι κατηγορούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ελλάδα

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια στο γραφείο του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα (φωτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Να διερευνήσει το υπουργείο Παιδείας την καταγγελία για αποκλεισμό μαθητή με αυτισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Μάξιμος Σενετάκης: Καταδικάζει τον προπηλακισμό του Μάκη Βορίδη – «Η διαφωνία δεν είναι άλλοθι για την βία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: «Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Χανιά

Αναστάτωση στα Χανιά: Μεγάλη φωτιά σε σπίτι στη Χαλέπα – Γείτονες απεγκλώβισαν ηλικιωμένο (φωτο, βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →