Ηράκλειο: 23oC

Σουβλάκια κοτόπουλου αλλιώς: «Παναρισμένα» σε ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

08.06.2025, 14:53

Δείτε πως να τα φτιάξετε 

Και μεζές για το κρασί ή το ποτό, και κυρίως πιάτο. Όπως κι αν τα σερβίρουμε αυτά τα σουβλάκια κοτόπουλου είναι λιχούδικα και με ωραίο τραγανό πανάρισμα.

20′ προετοιμασία
15′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35′

Υλικά

Μερίδες: 8

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε μπουκιές
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρούστα

80 γρ. φουντούκια ή αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης (ή ανάμεικτα)
2 κουτ. γλυκού κάρι ή πάπρικα γλυκιά

Για τη μαρινάδα

400 ml χυμός πορτοκαλιού
120 ml σάλτσα σόγιας (προτιμότερο βιολογική)
160 ml ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (σε μπαχαράδικα) ή 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
2 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου «παναρισμένα» σε ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, ξεκινάμε βάζοντας όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαζάκι, το κλείνουμε και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Τη μισή ποσότητα την κρατάμε στο ψυγείο για το σερβίρισμα. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε να καλυφθεί.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (μάξιμουμ 24 ώρες).
Σε ένα τηγανάκι καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς, χωρίς λιπαρή ουσία, για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν λίγο και τους κοπανίζουμε ή τους χτυπάμε στο μούλτι, μέχρι να γίνουν σχεδόν σαν σκόνη (όχι πολύ ψιλή), την οποία ανακατεύουμε με το μπαχαρικό της αρεσκείας μας.
Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα, και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Στραγγίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα (δεν τα σκουπίζουμε) και τα περνάμε σε καλαμάκια (8 μεγάλα ή 16 μικρότερα).
Τα απλώνουμε στο ταψί, τα αλατοπιπερώνουμε και τα καρυκεύουμε με το μείγμα ξηρών καρπών – μπαχαρικού, απ’ όλες τις πλευρές.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει το κοτόπουλο (ελέγχουμε κόβοντας ένα κομμάτι – πρέπει να μην είναι ροζ στο εσωτερικό του). Σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Τα λάθη στο υπνοδωμάτιo που μας κάνουν να ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα