Ηράκλειο: 12oC
CretaOne Radio 102,3 Δείτε Ζωντανά
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3
Δείτε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα

13.09.2024, 6:15

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτή η σπανακόπιτα με χειροποίητη, βουτυράτη σφολιάτα και μπόλικα μυρωδικά είναι μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • περίπου 500 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 1.500 γρ. σπανάκι, λεπτοκομμένο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 450 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα, ξεκινάμε με τη ζύμη και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
  3. Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.

Πίτα

  1. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
  2. Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  4. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζουμε τη γέμιση.
  5. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, διπλώνοντάς τες σε όμορφο κόθρο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο βούτυρο.
  6. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Αθλητικά

Βαρύ πένθος για τον Παναιτωλικό: Πέθανε η μητέρα του προέδρου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Οικονομία

Τιμολόγια ΕΥΔΑΠ: Αυξήσεις στα πάγια τέλη εισηγείται η διοίκηση της εταιρείας – Εξαιρούνται οι ευάλωτες ομάδες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Οικονομία

Πληρωμή ενοικίου: Όλες οι αλλαγές στην καταβολή του μέσω τραπεζικού λογαριασμού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Καιρός

Τι καιρό θα έχουμε αύριο στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Ερωτευμένος ο Πούτιν – Το παραδέχτηκε, αλλά δεν αποκάλυψε με ποια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Χριστούγεννα στα μπλόκα θα περάσουν οι κτηνοτρόφοι στα Χανιά – Γλέντι με κέρασμα πιλάφι, βραστό και κρασί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Παρατείνεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών των πυρόπληκτων στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Καιρός

Με τι καιρό θα κάνουμε Χριστούγεννα στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Κόσμος

Πρόταση γάμου on camera κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Δίκη υποκλοπών – Κατέθεσε ο «κρεοπώλης»

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →