Ηράκλειο: 25oC

Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα

13.09.2024, 6:15

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτή η σπανακόπιτα με χειροποίητη, βουτυράτη σφολιάτα και μπόλικα μυρωδικά είναι μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • περίπου 500 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 1.500 γρ. σπανάκι, λεπτοκομμένο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 450 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τη σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα, ξεκινάμε με τη ζύμη και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
  3. Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
  2. Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
  3. Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.

Πίτα

  1. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
  2. Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  4. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζουμε τη γέμιση.
  5. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, διπλώνοντάς τες σε όμορφο κόθρο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο βούτυρο.
  6. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Υγεία

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά ξέσπασε στη Σαλαμίνα – Ήχησε το 112 (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Style

Αυτά είναι τα τυχερά ζώδια της εποχής της Παρθένου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Κρήτη

«Καμπανάκι» στην Κρήτη – 35 γύπες θύματα της ξηρασίας στο νησί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 58 λεπτά
Ηράκλειο

Το Ηράκλειο αποχαιρετά τον Γιώργο Βλάσση – «Έφυγε» σε ηλικία 47 ετών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Καίγεται διαμέρισμα στο Κερατσίνι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτή είναι η λέξη που 9 στους 10 τη γράφουν λάθος – Γράφεται με -ι- και όχι -υ-

Διαβάστε περισσότερα