Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Αυτή η σπανακόπιτα με χειροποίητη, βουτυράτη σφολιάτα και μπόλικα μυρωδικά είναι μπελαλίδικη αλλά αξίζει τον κόπο.
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 38 εκ.
Για το φύλλο
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 40 ml ελαιόλαδο
- περίπου 500 ml νερό
Για τη γέμιση
- 1.500 γρ. σπανάκι, λεπτοκομμένο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 450 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
- 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1/2 μάτσο δυόσμος, χοντροκομμένος
- 70 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα, ξεκινάμε με τη ζύμη και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι στον κάδο του μίξερ.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και λεία ζύμη.
- Τη χωρίζουμε σε 2 ίσες μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένες με μεμβράνη, για 1 ώρα.
Γέμιση
- Ρίχνουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σπανάκι και τα μυρωδικά σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, να μαραθούν και να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
- Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπάλα ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 40 x 30 εκ. με τη βέργα, το βουτυρώνουμε γενναιόδωρα, το διπλώνουμε στη μέση, το βουτυρώνουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία με τα διπλώματα και τα βουτυρώματα μέχρι να μαζέψουμε όλο το φύλλο σε έναν μικρό κύβο, τον οποίο αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
- Βγάζουμε τους κύβους ζύμης από το ψυγείο. Σε λεία επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάσταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του ταψιού.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα και αδειάζουμε τη γέμιση.
- Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, διπλώνοντάς τες σε όμορφο κόθρο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αλείφουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Πένθος στο Ηράκλειο: Έφυγε από τη ζωή ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού
Ηράκλειο: Συγκίνηση για τον θάνατο του Θεόδωρου Χαλκιαδάκη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Νεκρός 30χρονος οδηγός μηχανής σε τροχαίο
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Ήταν λάθος μου, έπρεπε να τον είχα πάρει μαζί μου, λέει η αδερφή του 5χρονου στα Καμίνια