Ηράκλειο: 34oC

Στερεύει… το Φράγμα Αποσελέμη – Θα πούμε το… «νερό – νεράκι» αν δεν βρέξει!

21.11.2024, 10:59

Μέχρι τέλη Ιανουαρίου αρκούν τα αποθέματα νερού στο Φράγμα

Κάτι… λιγότερο από 1.200.000 κυβικά νερού, είναι σήμερα τα αποθέματα διαχειρίσιμου ύδατος στο φράγμα Αποσελέμη, με το φάντασμα της λειψυδρίας να συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ανατολική Κρήτη, καθώς εκτιμάται ότι η διαχειρίσιμη ποσότητα αρκεί για τις ανάγκες της υδροδότησης του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου μέχρι τέλη Ιανουαρίου και μάλιστα με μια ορθολογική χρήση και διαχείριση του νερού.

Λόγω των ιστορικά χαμηλών αποθεμάτων νερού στο Φράγμα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης εξετάζει και επεξεργάζεται πλέον σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τις κατά τόπους Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Άρδευσης, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια, προκειμένου να μην…  «πούμε το νερό νεράκι»!

Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, των λιγοστών βροχοπτώσεων των τελευταίων δύο ετών σε συνδυασμό με τη αλόγιστη χρήση του αγαθού του νερού, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορείς του νησιού προκειμένου να αποφύγουμε ακραίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Ιστορικά χαμηλά αποθέματα 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Κ κ. Άρη Παπαδογιάννη τα αποθέματα ύδατος στο Φράγμα Αποσελέμη αντιστοιχούν σε περίπου 3.200.000 κυβικά, γεγονός που δημιουργεί μια οριακή κατάσταση για την υδροδότηση της Ανατολικής Κρήτης.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ότι η χωρητικότητα του φράγματος, που υδροδοτεί την πόλη του Ηρακλείου, την Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, είναι 25,3 εκατομμύρια κυβικά, ενώ την ίδια στιγμή από τα αποθέματα των 3,2 εκατομμυρίων κυβικών, τα δύο εκατομμύρια κυβικά δεν μπορούν να αντληθούν, καθώς αποτελούν τα μόνιμα αποθέματα ύδατος για την ασφάλεια του φράγματος.

φραγμα

Ο κ. Παπαδογιάννης μιλώντας στο Cretaone.gr, υπογράμμισε πως «είχαμε 2 ξηρά υδρολογικά έτη με αποτέλεσμα να μειωθούν δραματικά τα αποθέματα νερού στο φράγμα», ενώ συμπλήρωσε ότι εάν και ο φετινός χειμώνας είναι το ίδιο ξηρός και άνυδρος, στην περίπτωση δηλαδή που δεν βρέξει, το 1,2 εκατομμύρια κυβικά νερού που αποτελούν σήμερα τα αποθέματα του φράγματος, θα αρκέσουν για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι με τη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών δεν μπήκε καθόλου νερό στο φράγμα, ενώ εξήγησε ότι αν το επόμενο δίμηνο έχουμε βροχοπτώσεις και εισέλθουν και αποθηκευτούν στο φράγμα 15 εκατομμύρια κυβικά νερού, η ποσότητα αυτή θα είναι ικανή για την κάλυψη των αναγκών της Ανατολικής Κρήτης το 2025.

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. τόνισε ότι η διαχείριση του νερού αποτελεί πλέον κομβικό ζήτημα για το νησί και απαιτείται η επεξεργασία εναλλακτικών σχεδίων, προκειμένου να αποφύγουμε τον υπαρκτό κίνδυνο της λειψυδρίας, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζεται και επεξεργάζεται σοβαρά πλέον από τους αρμόδιους φορείς το σενάριο της αφαλάτωσης.

Η συνεργασία με τις ΔΕΥΑ 

Την ίδια στιγμή κ. Παπαδογιάννης υποστήριξε ότι η διαχείριση του νερού απαιτεί πλέον συνολικές συνεργασίες, εξηγώντας ότι εάν δεν υπήρχε η αγαστή συνεργασία του Οργανισμού με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Άρδευσης το περασμένο καλοκαίρι θα είχαμε φθάσει σε ακραίες καταστάσεις!

«Αν δεν είχαμε διαχειριστεί το όλο θέμα συνολικά και το επίπεδο συνεργασίας με τις ΔΕΥΑ δεν ήταν αγαστό, θα είχαμε φτάσει σε ακραίες καταστάσεις. Ωστόσο, παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, τις υψηλές συνεργασίες αλλά και τις νέες καλλιέργειες που αυξήθηκαν, καταφέραμε να καλύψουμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τις ανάγκες », είπε χαρακτηριστικά.

Στην εξίσωση της διαχείρισης του νερού και οι… καταναλωτές

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. ξεκαθάρισε ότι πλέον στην εξίσωση για τη διαχείριση του νερού πρέπει να συμμετέχουν και οι καταναλωτές, οι οποίοι οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν για την ορθολογική του διαχείριση. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του νερού. Είναι ένα αγαθό που πρέπει να σεβαστούμε και να το καταναλώνουμε με μεγάλη προσοχή» τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης μιλώντας στο Cretaone.gr, ενώ συμπλήρωσε ότι οι εποχές της αλόγιστης χρήσης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Advertisment