Ηράκλειο: 20oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Στο Κογκρέσο των Περιφερειών και Τοπικών Αρχών του ΣτΕ ο Γ. Αλεξάκης

25.10.2023, 17:15

To Koγκρέσο είναι σημαντικός υποκινητής στην προώθηση της τοπικής δημοκρατίας

Στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα στο Κογκρέσο των Περιφερειών και Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης βρέθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρωτεύουσας σημασίας η άμεση λήψη μέτρων για τη μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια.

Στα σημαντικά βήματα, συγκαταλέγονται η Ενεργειακή Κοινότητα Μινώα και η Κοιλάδα Υδρογόνου στην Κρήτη.

Δείτε την ανάρτηση:

Τι είναι το Κογκρέσο;

To Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνώριζε πάντοτε την κρίσιμη σημασία της δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τη δέσμευσή του να προωθήσει ένα μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των πολιτών οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτοί.

Η Συνδιάσκεψη των Τοπικών Αρχών της Ευρώπης γεννήθηκε μέσα στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης το 1957. Αργότερα έγινε Συνδιάσκεψη των τοπικών και περιφερειακών αρχών, φέρνοντας μαζί τους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Άρθρο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (το οποίο έχει υπογράψει και η Ελλάδα), άνοιξε προς υπογραφή από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 15 Οκτωβρίου 1985 και τέθηκε σε ισχύ από 9 Σεπτεμβρίου 1988. Eίναι το εργαλείο που υποχρεώνει τα κράτη που το έχουν υπογράψει να αναγνωρίζουν την αρχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εσωτερική τους νομοθεσία.

Το 1994 το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης διαδέχθηκε τη Συνδιάσκεψη ως συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχοντας ως σκοπό να εκπροσωπεί πραγματικά τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, αποτελείται από δύο επιμελητήρια, το Επιμελητήριο Τοπικών Αρχών και το Επιμελητήριο Περιφερειακών Αρχών.