Ηράκλειο: 12oC
Ακούστε Ζωντανά CretaOne Radio 102,3

Στρούντελ μήλου με το τέλειο σπιτικό φύλλο

03.12.2024, 4:40

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Το αυστριακό στρούντελ με την κλασική γέμιση μήλου και ζύμη χειροποίητη είναι τέλεια ιδέα για ένα γιορτινό κέρασμα με τον καφέ ή με λικέρ.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 ml νερό
  • 15 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ελάχιστο λάδι για το μπολ

Για τη γέμιση

  • 6 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς (τα ραντίζουμε με χυμό από 1/2 λεμόνι για να μη μαυρίσουν)
  • 60 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
  • 80 γρ. καρύδια, κοπανισμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 50 γρ. ανοιχτή καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική

Για τη συναρμολόγηση και το σερβίρισμα

  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
  • κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε στρούντελ, ξεκινάμε με τη ζύμη βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτουμε το βούτυρο, ζυμώνοντας για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα (ίσως χρειαστεί ελάχιστο ακόμα νερό).
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Ανακατεύουμε τα κομμένα μήλα με τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη.

Συναρμολόγηση

  1. Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα καθαρό και σιδερωμένο πανί 50 x 70 εκ. (π.χ. μια πετσέτα κουζίνας).
  2. Βάζουμε τη ζύμη στο κέντρο του και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  3. Με έναν πλάστη την απλώνουμε μέχρι τις άκρες του πανιού. Μόλις είναι αδύνατον να την ανοίξουμε άλλο με τον πλάστη, την πιάνουμε με τα χέρια μας και την τεντώνουμε απαλά προς τις άκρες. Σκοπός μας είναι το φύλλο να καλύψει όλο το πανί και να γίνει σχεδόν διάφανο.
  4. Με ένα μαχαίρι ισιώνουμε τις άκρες της ζύμης για να σχηματιστεί ένα σωστό παραλληλόγραμμο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
  6. Σκορπάμε τη γέμιση στα 2/3 του φύλλου (ξεκινώντας από τη μία στενή πλευρά), αφήνοντας 2 εκατοστά περιθώριο από τις άκρες.
  7. Αλείφουμε το ακάλυπτο κομμάτι του φύλλου με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Διπλώνουμε τις άκρες του ρολού προς τα μέσα κατά το τύλιγμα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  8. Επίσης, με ένα στεγνό πινέλο βουρτσίζουμε απαλά το ρολό καθώς τυλίγεται, για να απομακρύνουμε την περίσσεια αλευριού.
  9. Μεταφέρουμε το στρούντελ στη λαμαρίνα και το αλείφουμε με λίγο ακόμα από το βούτυρο.
  10. Ψήνουμε για 1 ώρα, υπολογίζοντας άλλα 15 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Ανά μισή ώρα ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε το στρούντελ με βούτυρο.
  11. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζουμε με άχνη.
  12. Σερβίρουμε σε χοντρές φέτες, σκέτο ή με λίγη κρέμα γάλακτος αντί άλλης σος.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Style

Τι δυσαρεστεί το 50% των γυναικών στο σεξ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Τι αποκαλύπτει έρευνα για την ασφάλεια της μελατονίνης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Επιστροφή ενοικίου: Μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Style

Ο Δεκέμβριος φέρνει χρήματα σε αυτά τα 3 ζώδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Ποιες είναι οι δύο γυναίκες που μπήκαν στο κάδρο των ερευνών για το διπλό έγκλημα στη Φοινικούντα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

Ελεύθεροι 123 κρατούμενοι στη Λευκορωσία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Μισή κουταλιά ελαιόλαδο την ημέρα απομακρύνει τον κίνδυνο άνοιας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έμαθε από δημοσιογράφους ότι είναι κατηγορούμενος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Πολιτική

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι σεξιστικό, αλλά ταξικό το «μη σκίσεις κανένα καλσόν»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Παπαρίζου: «Θα επιστρέψω ακόμα πιο δυνατή, Κωστή μου, σ’ αγαπώ πολύ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →