Ηράκλειο: 19oC

Σβίγκοι με μέλι και καρύδια

29.04.2025, 9:30

Οι λουκουμάδες… αλλιώς

Σβίγκους (μια άλλη ονομασία για τους λουκουμάδες) φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Άλλοτε τους περιχύνουν με μέλι και άλλοτε τους βυθίζουν για λίγα δευτερόλεπτα σε σιρόπι.

Η ζύμη των σβίγγων μοιάζει πολύ με τη ζύμη των σου ή των τσούρος τόσο ως προς τα υλικά όσο και ως προς την τεχνική. Αυτή η εκδοχή, με μέλι και καρύδια, που μας έδωσε βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Γιώργος Φελεμέγκας, είναι εμπνευσμένη από τον τόπο καταγωγής του, την ορεινή Αχαΐα.

Υλικά

Μερίδες: 6-7

Ζύμη

  • 500 ml νερό
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 290 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 αυγά
  • 3 κάψουλες βανιλίνη
  • αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Σιρόπι

  • 250 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι αρωματικό
  • χυμός και φλούδα από 1/2 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • χοντροσπασμένη καρυδόψιχα
  • κανέλα σε σκόνη

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε τους σβίγκους με μέλι και καρύδια, ξεκινάμε με το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό και τις φλούδες λεμονιού. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Ζύμη

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το βούτυρο, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
  2. Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα ή με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλά εντελώς από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
  4. Χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει και να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, μαζί με τις βανίλιες, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα βαθύ σκεύος, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  6. Με ένα κουτάλι παίρνουμε δόσεις μιας κουταλιάς από το μείγμα και τις σπρώχνουμε να πέσουν στο λάδι με ένα δεύτερο κουτάλι. Τηγανίζουμε κάθε δόση για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν οι σβίγκοι χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τηγανίζουμε και τις επόμενες δόσεις.
  8. Αφού στραγγίξουν, παίρνουμε μία δόση σβίγκους με τρυπητή κουτάλα και τους βυθίζουμε στο χλιαρό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
  9. Ανασηκώνουμε την κουτάλα για να στραγγίξουν το περιττό σιρόπι και τους αδειάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις.
  10. Σκορπίζουμε σε κάθε στρώση καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Τεχνολογία

Η αυτοκτονία του 16χρονου οφείλεται στη «λανθασμένη χρήση» λέει η OPEN AI

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Πολιτική

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη 27/11 υπό τον πρωθυπουργό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Τι θα πληρώσουν σε ασφαλιστικές εισφορές ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Κρήτη

Λασίθι: Αλλαγές και αναβάθμιση στην ΩΡΛ κλινική Αγ. Νικολάου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Η μητέρα του 6χρονου παιδιού που κατήγγειλε η δασκάλα του στο Λουτράκι: «Η δική μας στάση απέναντι σε όλο αυτό είναι διακριτική» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Συννεφιά και βροχές αύριο Πέμπτη 27/11 στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Πολιτική

Η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το δημογραφικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Σωματεία, σύλλογοι και φορείς στηρίζουν την κινητοποίηση για τη δημόσια υγεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Το δράμα στο Παγκράτι μετά το δυστύχημα της ηλικιωμένης γυναίκας – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Το Ισραήλ επέστρεψε 15 σωρούς Παλαιστινίων στη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →