Οι λουκουμάδες… αλλιώς
Σβίγκους (μια άλλη ονομασία για τους λουκουμάδες) φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Άλλοτε τους περιχύνουν με μέλι και άλλοτε τους βυθίζουν για λίγα δευτερόλεπτα σε σιρόπι.
Η ζύμη των σβίγγων μοιάζει πολύ με τη ζύμη των σου ή των τσούρος τόσο ως προς τα υλικά όσο και ως προς την τεχνική. Αυτή η εκδοχή, με μέλι και καρύδια, που μας έδωσε βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Γιώργος Φελεμέγκας, είναι εμπνευσμένη από τον τόπο καταγωγής του, την ορεινή Αχαΐα.
Υλικά
Μερίδες: 6-7
Ζύμη
- 500 ml νερό
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 290 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 αυγά
- 3 κάψουλες βανιλίνη
- αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Σιρόπι
- 250 ml νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. μέλι αρωματικό
- χυμός και φλούδα από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- χοντροσπασμένη καρυδόψιχα
- κανέλα σε σκόνη
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε τους σβίγκους με μέλι και καρύδια, ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε να λιώσει και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό και τις φλούδες λεμονιού. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Ζύμη
- Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το βούτυρο, ανακατεύοντας μερικές φορές, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.
- Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα ή με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει μια μαλακή ζύμη που να ξεκολλά εντελώς από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε μέχρι να μαλακώσει και να κρυώσει αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, μαζί με τις βανίλιες, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Βάζουμε άφθονο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα βαθύ σκεύος, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Με ένα κουτάλι παίρνουμε δόσεις μιας κουταλιάς από το μείγμα και τις σπρώχνουμε να πέσουν στο λάδι με ένα δεύτερο κουτάλι. Τηγανίζουμε κάθε δόση για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν οι σβίγκοι χρυσαφένιο χρώμα.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Τηγανίζουμε και τις επόμενες δόσεις.
- Αφού στραγγίξουν, παίρνουμε μία δόση σβίγκους με τρυπητή κουτάλα και τους βυθίζουμε στο χλιαρό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
- Ανασηκώνουμε την κουτάλα για να στραγγίξουν το περιττό σιρόπι και τους αδειάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις.
- Σκορπίζουμε σε κάθε στρώση καρύδια, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Χανιά: Σοκάρει η κατάθεση του 19χρονου Γιάννη - «Ο πατέρας μου με έστελνε στο σπίτι του και εκείνος με βίαζε»
Συγκλονίζει ο πατέρας του 19χρονου οπλίτη που σκοτώθηκε στη Ρόδο: «Επιστρέφω να πάρω το παιδί νεκρό»
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Γιατρός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
Θρήνος στην Μεσαρά για τον 19χρονο στρατιώτη που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Ήταν γιός στελέχους του Λιμενικού
Νεκρός 19χρονος στρατιώτης μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Δίνει μάχη για την ζωή ακόμη ένας
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών