Ηράκλειο: 16oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη

25.10.2023, 11:10

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη σε όλη τη χώρα

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Καθηγητή, συγγραφέα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, ο Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα έφυγε για το μεγάλο ταξίδι μια σπουδαία προσωπικότητα. Ένας άξιος δάσκαλος, ένας άνθρωπος με πολλά χαρίσματα και αρετές που πρόβαλε τον τόπο μας διεθνώς. Σήμερα έφυγε ένας καλός προσωπικός φίλος. Και μπορεί το αποτύπωμα του Γιώργου Γραμματικάκη να διατηρήσει την μνήμη του ζωντανή, ταυτόχρονα όμως, θα μας θυμίζει το τεράστιο κενό που μόλις δημιουργήθηκε. Ένα κενό από αυτά που δεν καλύπτονται.
Στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια.».

Με ανακοίνωση του, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε :

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε έναν εξαίρετο άνθρωπο και διακεκριμένο επιστήμονα, γέννημα θρέμμα της πόλης του Ηρακλείου και «αθεράπευτα Κρητικό», τον Γιώργο Γραμματικάκη.

Ο κ. Γραμματικάκης διετέλεσε Καθηγητής φυσικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πολυγραφότατος και πολυσχιδής, υπήρξε και Ευρωβουλευτής, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

‘Ανθρωπος προσηνής, αγάπησε και αγαπήθηκε έντονα από το Ηράκλειο και κέρδισε επάξια τον σεβασμό των συναδέλφων του, τόσο για την αφοσίωση με την οποία υπηρέτησε την επιστήμη όσο και για τον ευγενικό του χαρακτήρα, το ήθος και την εργατικότητά του. Η πορεία του αφήνει πίσω, τεράστια κληρονομιά. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Κυριακή Μάλαμα βουλευτής Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Το σύμπαν των γραμμάτων είναι από σήμερα πιο φτωχό με την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη

Αποχαιρετούμε σήμερα, με οδύνη, έναν άνθρωπο των γραμμάτων που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στις επιστήμες και στη γνώση συνολικότερα. Έναν άνθρωπο εμπνευσμένο, έναν άνθρωπο μειλίχιο που με τη σκέψη του, το λόγο του και τα γραπτά του μας άγγιξε όλους. Έναν άνθρωπο βαθιά ανθρωπιστή, που κατάφερε να συνομιλήσει με το φως. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξίδι αγαπητέ Γιώργο στα πέρατα του σύμπαντος.

Συλλυπητήρια Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, ανήκει στις εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Η πολύπτυχη, λαμπρή πορεία του στους χώρους της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, της επιστημονικής έρευνας, της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, της συγγραφής σπουδαίων έργων, της παρουσίας και των καίριων δράσεών του στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή της χώρας μας, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές του τόπου μας.

Ξεκινώντας από το Ηράκλειο σε χρόνια δύσκολα αλλά και γόνιμα, συνέδεσε την ζωή του με τον τομέα της Φυσικής Επιστήμης και της διδασκαλίας της, αλλά και του ανοίγματός της σε όλη την κοινωνία, μέσα από βιβλία και ομιλίες. Το ανήσυχο πνεύμα του, η έγνοια του για την μοίρα της πατρίδας μας, τον παρακινούσαν να μετέχει διαρκώς στην δημόσια ζωή της χώρας μας, με ουσιώδεις δράσεις, στα επιστημονικά, στα πολιτικά γεγονότα, στις ανάγκες  του Πανεπιστημίου Κρήτης (του οποίου υπήρξε ακάματος συμπαραστάτης, από την θέση του δασκάλου και μετέπειτα του πρύτανη), καθώς και με την  θητεία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στην κοινωνία του τόπου μας.

 Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.

Για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

Με συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την απώλεια ενός πολύ σημαντικού και αγαπητού συμπολίτη μας, του Καθηγητή, πρώην Πρύτανη και πρώην Ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη. Η προσωπικότητα του, το διεθνές επιστημονικό του κύρος, τα δημιουργικά του οράματα και η αγάπη του για τον τόπο, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης ήταν πάντοτε παρών στις προσπάθειες επίλυσης όλων των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούσαν την Κρήτη και οι απόψεις του είχαν καθοριστικό ρόλο. Η απώλεια του αφήνει ένα πολύ μεγάλο κενό.

Στους οικείους του απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια.