Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Ακρίβεια: Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

25.05.2024, 11:00

Που οφείλονται οι ανατιμήσεις

Ο πληθωρισμός στη χώρα παραμένει αμετάβλητος (στο 3,1%), αλλά στα τρόφιμα οι τιμές αυξάνουν με ετήσιο ρυθμό 5,4%, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος ΚΕΠΕ μίλησε στο ΕΡΤNews σχετικά με τις «επίμονες» ανατιμητικές τάσεις.

Σχολιάζοντας εάν έχει εντοπίσει τα σημεία στα οποία παραμένει το πρόβλημα και στα οποία οι ανατιμητικές τάσεις είναι εξαιρετικά επίμονες, ο κ. Λιαργκόβας είπε:

«Σε ορισμένα προϊόντα η αύξηση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η προσφορά λόγω, για παράδειγμα, της κλιματικής κρίσης. Στο ελαιόλαδο πχ, το πρόβλημα είναι η χαμηλή σοδειά που είχαμε φέτος. Δεν θα είναι έτσι του χρόνου. Ωστόσο, πολλές φορές όταν ανεβαίνει κάτι, μετά δύσκολα κατεβαίνει. Αυτό είναι λειτουργία της αγοράς».

Οι δύο αιτίες ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Κατέληξε λοιπόν πως οι αιτίες είναι δύο. «Η μία είναι η προσφορά που μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική κρίση και η άλλη είναι η λειτουργία της αγοράς. Για τη λειτουργία της αγοράς έχουν γίνει προσπάθειες από την κυβέρνηση. Κάποιες έχουν αποδώσει, κάποιες δεν έχουν αποδώσει».

Όπως εξήγησε, είναι ενδεικτικές οι αυξήσεις σε ορισμένα είδη, που δείχνουν ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν αποδώσει. «Ενδεχομένως (αυτό συμβαίνει) γιατί σε κάποιες αγορές υπάρχουν λίγες επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητα που προσφέρουν. Στα γαλακτοκομικά για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ, βλέπουμε λίγες εταιρείες σε σχέση με αυτές που υπάρχουν συνολικά στη χώρα. Άρα, μήπως εκεί δεν λειτουργεί καλά ο ανταγωνισμός;».

Διαβάστε επίσης: