Θυμίζει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread
Ένα πλούσιο σε γεύση κέικ, γεμάτο αρώματα από γαρίφαλο, τζίντζερ, μέλι και μαύρο πιπέρι! Θα σας θυμίσει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread.
50′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + επιπλέον για τη φόρμα
4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. (2/3 κούπας) μέλι
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό)
100 γρ. κουβερτούρα
80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο, στους 160°C, για 8 λεπτά)
Διαδικασία
Για το κέικ με μέλι και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
Βγάζουμε, περιμένουμε μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας, αλλά σερβίρεται ωραιότατα και σκέτο.
Γλάσο σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το κέικ, αφού κρυώσει.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν τα πρώτα 100 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις και στην Κρήτη
Κρήτη: Σεισμός 3,2 ρίχτερ βόρεια του Ηρακλείου
Ηράκλειο: Βαρύ πένθος για την οικογένεια Βελημβασάκη
Κρήτη: 250 αδέσποτα πρόβατα μάζεψε η αστυνομία - Ψάχνουν τους ιδιοκτήτες
Κρήτη: Κάνουν μπάνιο δίπλα στα λύματα - Εικόνες ντροπής σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές
Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή αλλοδαπών στον Καράβολα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τις κατασχέσεις περιουσίας - Ποιοι δεν γλιτώνουν με τίποτα
Ο γραμματέας που «φεύγει με το κεφάλι ψηλά» και ο δήμαρχος που «δεν αντέχει συνεργάτες με άποψη»
Σεισμός τα ξημερώματα στα ανοιχτά της Κρήτης