Θυμίζει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread
Ένα πλούσιο σε γεύση κέικ, γεμάτο αρώματα από γαρίφαλο, τζίντζερ, μέλι και μαύρο πιπέρι! Θα σας θυμίσει τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπαχαρικών gingerbread.
50′ προετοιμασία
50′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′
Υλικά
Μερίδες: 8-10
100 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο, αλλά όχι ζεστό + επιπλέον για τη φόρμα
4 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. (2/3 κούπας) μέλι
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
270 γρ. (2 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικό)
100 γρ. κουβερτούρα
80 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο (στον φούρνο, στους 160°C, για 8 λεπτά)
Διαδικασία
Για το κέικ με μέλι και μπαχαρικά, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή. Την ενσωματώνουμε στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας το κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
Βγάζουμε, περιμένουμε μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Αν θέλουμε, μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο σοκολάτας, αλλά σερβίρεται ωραιότατα και σκέτο.
Γλάσο σοκολάτας
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και περιχύνουμε το κέικ, αφού κρυώσει.
Σκορπίζουμε στην επιφάνεια το αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε μισή ώρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr
Δημοφιλή
Θρήνος στο κρητικό μπάσκετ: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μάρκος Ναλετάκης
Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο αγαπητός Γιώργος - Αύριο 10/9 το τελευταίο αντίο
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Φρικτό έγκλημα στις ΗΠΑ: Της έστησε ενέδρα, την οδήγησε στο δάσος και τη μαχαίρωσε με μανία (φωτό)
Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς
ΔΕΔΔΗΕ: Πού και τι ώρα θα κοπεί σήμερα Τετάρτη (10/9) το ρεύμα στην Κρήτη
Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου
Ιωάννα Μαλέσκου: «Σπάει» τη σιωπή της για τα δημοσιεύματα περί χωρισμού
Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Διαδηλωτές έσυραν γυμνό τον αντιπρόεδρο της χώρας ενώ έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού - Δείτε βίντεο