Ηράκλειο: 30oC

Συνταγή για κοτόπουλο escabeche

29.04.2024, 6:05

Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο με την ισπανική μέθοδο

H escabeche είναι μια ισπανική μέθοδος για να μαρινάρουμε ψάρια ή πουλερικά μέσα σε ζεστό ξίδι σέρι (παλαιωμένο ξίδι ισπανικής καταγωγής, ήπια γλυκό, ιδιαίτερα γευστικό και αρωματικό). Προμηθευόμαστε ένα καλό ξίδι σέρι, με το οποίο εδώ δεν μαρινάρουμε μεν το κοτόπουλο, αλλά το μαγειρεύουμε σε αυτό, ώστε να γίνει ιδιαίτερα νόστιμο. Θα το βρούμε σε παντοπωλεία, deli και καλές κάβες.

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κοτόπουλο, σε κομμάτια-μερίδες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε λεπτές φέτες
  • 150 ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 300 ml ξίδι από σέρι (ή ξίδι από καλό κόκκινο κρασί, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 150 ml νερό
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 2 φύλλα δάφνης
  • φλούδες από 1/2 πορτοκάλι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε το κοτόπουλο escabeche, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα φαρδύ τηγάνι ή σε χαμηλή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές (σε δόσεις, αν δεν είναι μεγάλο το σκεύος).
  • Τo βγάζουμε από το τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη μαραθόριζα. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  • Σβήνουμε με το κρασί, το ξίδι και το νερό και προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπέρι, τη δάφνη, το πορτοκάλι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Αφήνουμε να πάρουν βράση, προσθέτουμε το κοτόπουλο και, αν τα υγρά δεν το σκεπάζουν, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Μαγειρεύουμε για 30- 35 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο escabeche με ψητές γλυκοπατάτες

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο! Της «άρπαξαν» 190.000 ευρώ για να της λύσουν τα «μάγια»


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα