Υλικά
Μερίδες: 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.
Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την κρητική πίτα με βλίτα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 500 γρ. από το αλεύρι, το αλάτι και την ξηρή μαγιά και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε εκεί το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 6 – 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια και δεν δουλεύεται εύκολα, προσθέτουμε 50 – 100 γρ. επιπλέον αλεύρι.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο (αποφεύγουμε να βάλουμε το μπολ σε σημείο με ρεύματα αέρα· επίσης δεν το τοποθετούμε απευθείας στον ήλιο).
Γέμιση
- Την ετοιμάζουμε όση ώρα φουσκώνει η ζύμη. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι.
- ‘Οταν το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα, τα βράζουμε για 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.
- Αδειάζουμε την κατσαρόλα από το νερό όπου βράσαμε τα βλίτα, τη σκουπίζουμε καλά και ρίχνουμε εκεί το μετρημένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι, όλα μαζί.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, για 7 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τα βλίτα, ανακατεύουμε για να λαδωθούν καλά και τα μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το δυόσμο, το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα βλίτα να κρυώσουν καλά.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ. ή ένα ορθογώνιο ταψί 30 x 40 εκ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας και βάζουμε εκεί το ένα μέρος ζύμης. Το ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού.
- Στρώνουμε το φύλλο στο λαδωμένο ταψί, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Οι άκρες του φύλλου πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Αδειάζουμε το μείγμα βλίτων στο φύλλο και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ανοίγουμε το δεύτερο μέρος ζύμης σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο ίση με αυτήν του ταψιού και σκεπάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις άκρες του φύλλου που εξέχουν και το γυρίζουμε προς τα μέσα, σφραγίζοντας έτσι τη γέμιση.
- Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε χαμηλή σκάλα για 50 – 60 λεπτά.
- Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.
- Προαιρετικά, συνοδεύουμε με ξινομυζήθρα ή γιαούρτι.
Διαβάστε επίσης:
Δημοφιλή
Τραγωδία στην Αχαΐα: Νεκρός αγρότης με σφαίρα από καραμπίνα
Θρήνος στο κρητικό μπάσκετ: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μάρκος Ναλετάκης
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Θλίψη στα Χανιά για το θάνατο του γνωστού εικαστικού Ευτύχη Παλλήκαρη
Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Διαδηλωτές έσυραν γυμνό τον αντιπρόεδρο της χώρας ενώ έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού - Δείτε βίντεο
Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο αγαπητός Γιώργος - Αύριο 10/9 το τελευταίο αντίο
Φρικτό έγκλημα στις ΗΠΑ: Της έστησε ενέδρα, την οδήγησε στο δάσος και τη μαχαίρωσε με μανία (φωτό)
Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς
Πρώτο «τραπέζι πίστα» σε διάσημο καφέ του Κολωνακίου ο... «Φραπές»