Έτοιμο σε λίγα λεπτά, με πλούσια γεύση
Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κανονικό!
Υλικά
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- 6 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 2 κάψουλες βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι, οπωσδήποτε ακέρωτο (προαιρετικά)
- 10 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο + 1 κουτ. σούπας, για τη φόρμα
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 φλιτζ. νερό
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
- 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
Διαδικασία
- Για το ψήσιμο του νηστίσιμου σοκολατένιου κέικ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.
- Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, τις βανίλιες, το ξύσμα (αν το βάλουμε), το λάδι, το ξίδι και το νερό.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Μπήγουμε σε όλη του την επιφάνεια τα κομματάκια κουβερτούρας.
- Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του- αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
- Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ διατηρείται έως και 3 μέρες, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη.
Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα
Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα