Ηράκλειο: 29oC

Συνταγή για λαχταριστό νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ

21.03.2024, 1:22

Έτοιμο σε λίγα λεπτά, με πλούσια γεύση

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κανονικό!

Υλικά

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 6 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι, οπωσδήποτε ακέρωτο (προαιρετικά)
  • 10 κουτ. σούπας καλαμποκέλαιο + 1 κουτ. σούπας, για τη φόρμα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια

Διαδικασία

  • Για το ψήσιμο του νηστίσιμου σοκολατένιου κέικ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.
  • Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, τις βανίλιες, το ξύσμα (αν το βάλουμε), το λάδι, το ξίδι και το νερό.
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Σταματάμε το μίξερ και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
  • Μπήγουμε σε όλη του την επιφάνεια τα κομματάκια κουβερτούρας.
  • Ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά.
  • Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του- αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά προτού το ξεφορμάρουμε.
  • Το νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ διατηρείται έως και 3 μέρες, τυλιγμένο με διάφανη μεμβράνη.

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή για σιροπιαστή μηλόπιτα

Τσιπς μήλου με κανέλα στον φούρνο


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα