Ηράκλειο: 23oC

Συνταγή για μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα

21.09.2025, 0:01

Δείτε αναλυτικά τη συνταγή 

Πώς να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα την πιο νόστιμη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά 450γρ ή Σφολιάτα 850 γρ.

1 λίτρο γάλα

200 γρ. ζάχαρη

130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

40 γρ. βούτυρο για την κρέμα

250-300 γρ. βούτυρο για τα φύλλα

1 πρέζα αλάτι

1 κ. σ. εκχύλισμα βανίλιας, ή δύο βανίλιες

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πλήρως σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Για τη γέμιση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη το σιμιγδάλι και το αλάτι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει μια βελούδινη κρέμα. Όταν το μείγμα πήξει, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα την βανίλια και το βούτυρο κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται με το μείγμα ώστε να μην κάνει κρούστα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς περίπου 40′ -1 ώρα.

Για το φύλλο κρούστας

Βουτυρώνουμε ένα ταψί περίπου 35Χ25 ή και λίγο μεγαλύτερο. Απλώνουμε στο ταψί 4 φύλλα κρούστας για γλυκά, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά σε μια παχύρρευστη στρώση πάχους ενός δακτύλου. Γυρνάμε το περίσσευμα των φύλλων που προεξέχει από το ταψί προς τα μέσα, ώστε να σκεπάσει την κρέμα.

Σκεπάζουμε με ακόμα 4 φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη ελαφρώς τσαλακωμένα, επίσης βουτυρώνοντας τα ένα-ένα, αλλά τα πάνω φύλλα δεν τα ακουμπάμε με το πινέλο, απλώς ραντίζουμε ώστε να γίνουν τραγανά και αφράτα και να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Γυρίζουμε τα πάνω φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα και τα βάζουμε κάτω από την μπουγάτσα (όπως όταν στρώνουμε το σεντόνι στο κρεβάτι…)

Για τη σφολιάτα

Απλώνουμε στο ταψί το φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά σε μια παχυρευστη στρώση πάχους ένα δάχτυλο. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε τα δύο φύλλα μεταξύ τους πιέζοντας με τα δάχτυλα μας και κόβουμε το περίσσευμα.

Σύνοψη άρθρου

  • Η μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα περιλαμβάνει φύλλο κρούστας ή σφολιάτα, γάλα, ζάχαρη, σιμιγδάλι και βούτυρο.
  • Η κρέμα παρασκευάζεται με ζέσταμα γάλακτος, ζάχαρης, σιμιγδαλιού και αλατιού, προσθέτοντας βανίλια και βούτυρο όταν πήξει.
  • Το φύλλο κρούστας τοποθετείται σε βουτυρωμένο ταψί, γεμίζεται με την κρέμα και σκεπάζεται με επιπλέον φύλλα.
  • Για τη σφολιάτα, απλώνουμε τη γέμιση ανάμεσα σε δύο φύλλα, ενώνοντας τις άκρες τους και αφαιρώντας το περίσσευμα.
πριν από 3 λεπτά
Αθλητικά

Αλαφούζος: «Με τον Μπενίτεθ ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η κορυφή»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Οικονομία

ΟΠΕΚΑ: Πληρώνει 17 επιδόματα τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Ελαιόλαδο: Λιγότερο φέτος το λάδι στην Κρήτη – Που κυμαίνονται σήμερα οι τιμές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Κρήτη

Απίστευτο περιστατικό στα Χανιά: Πολίτες κυνήγησαν και έπιασαν κλέφτη που άρπαξε κουμπαρά για παιδιά με καρκίνο! Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Οικονομία

Ασφυξία στα ελληνικά νοικοκυριά: Ο μισός μισθός φεύγει στο ενοίκιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Σπείρα άρπαζε αυτοκίνητα, κοσμήματα και μετρητά – Ένας 15χρονος μεταξύ των συλληφθέντων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Ελλάδα

Πύργος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που άνοιγε σπίτια – Πάνω από 17.000 ευρώ η λεία τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Αθλητικά

Τσιτσιπάς: «Στόχος μου να επιστρέψω πιο δυνατός τo 2026»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβαθμίστηκαν οι κατηγορίες για τον λογιστή μετά την έρευνα στο σπίτι του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Διήμερη συνάντηση εργασίας Δήμων Ηρακλείου-Angers για τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →