Ηράκλειο: 23oC

Συνταγή για παστουρμαδόπιτα από την Κρήτη

24.02.2025, 13:35

Τα υλικά και η διαδικασία

Εμπνευσμένη από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες της Κρήτης, αυτή η πανεύκολη παστουρμαδόπιτα μπορεί να σερβιριστεί και κομμένη σε μικρά κομμάτια-μεζεδάκια, σε έναν μπουφέ.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml ρακή ή τσίπουρο
  • 3 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για την επιφάνεια της πίτας

  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή γάλα)
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 12 φέτες παστουρμά (με το περίβλημά του)
  • 500 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 12 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τη παστουρμαδόπιτα εύκολη από την Κρήτη, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Βάζουμε τις φέτες παστουρμά τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβουμε κατά πλάτος σε λεπτές λωρίδες.
  3. Τις βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το τυρί, τα ντοματίνια, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά και δουλεύουμε με τον γάντζο πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές και ελαστικό ζυμάρι.
  3. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε το ταψί.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Βάζουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο λαδόκολλα και το πιέζουμε με τις παλάμες μας (ή το περνάμε με μικρό, χοντρό πλάστη) για να ανοίξει σε φύλλο στρογγυλό, με διάμετρο περίπου 34 εκ.
  4. Όπως είναι με το χαρτί, το ανασηκώνουμε και το ακουμπάμε στο ταψί – θα καλύπτει και τα τοιχώματα.
  5. Απλώνουμε πάνω του τη γέμιση ομοιόμορφα.
  6. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης, με τον ίδιο τρόπο, σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού, μόνο που αυτή τη φορά το αναποδογυρίζουμε με προσοχή πάνω στη γέμιση και αφαιρούμε από πάνω τη λαδόκολλα.
  7. Στριμώχνουμε τις άκρες του πάνω φύλλου στα τοιχώματα του ταψιού, για να σφραγίσουμε τη γέμιση.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το ελαιόλαδο (ή το γάλα) και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Τη σερβίρουμε κομμένη σε μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια, όταν γίνει χλιαρή.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Οικονομία

ΔΕΘ: Περισσότεροι δικαιούχοι για το επίδομα των 250 ευρώ;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Style

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο – Η επιθυμία της οικογένειας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Γαλλία: Στον «αέρα» η κυβέρνηση Μπαϊρού

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Οικονομία

Απασχόληση για πρόσφυγες και μετανάστες με ημερομίσθιο 39 ευρώ – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδα: Αυτοκίνητο κόντεψε να πέσει σε γκρεμό – Τραυματίστηκε 12χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Ελλάδα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες του άγριου φονικού στην Σκύδρα: Τον σκότωσε για λίγα ροδάκινα (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Οικονομία

Χωρίς ΦΠΑ και το 2026 τα νεόδμητα ακίνητα – «Παγώνουν» και οι αντικειμενικές αξίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 56 λεπτά
Style

Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 27 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τι ώρα θα δουν τα χρήματα τους οι συνταξιούχοι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τετάρτη (27/8) στην Κρήτη – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Διαβάστε περισσότερα