Φτιάξτε την συνταγή και θα μας θυμηθείτε
Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας για να σας συντροφεύει.
Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!
από τη Σιμόνη Καφίρη
Έτοιμη σε 1:20′
Υλικά
375 γρ. αλεύρι σκληρό
225 γρ. ζάχαρη
10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλο
½ φλιτζάνι μπράντι
½ κιλό καρύδια, χοντροκοπανισμένα
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
220 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
240 ml γάλα
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. ζάχαρη
1½ φλιτζ. νερό
φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από ½
Για τη σάλτσα σοκολάτας
130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια
250 ml νερό
125 ml κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μυρίζει αβγό η καρυδόπιτα.
Σε μπολ χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων με το μίξερ σε λειτουργία. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι.
Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, τα ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το κανελογαρίφαλο και τα καρύδια με το αλεύρι.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε με σπάτουλα στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη σπάσει η μαρέγκα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το μίγμα σε ταψί 30×38εκ., αλειμμένο με λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν το ρίχνετε χλιαρό, κουταλιά κουταλιά, στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνετε να το απορροφήσει.
Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη χρησιμοποιείτε αμέσως.
Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας αλλά και σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι ή με παγωτό κανέλα.
cantina.protothema.gr
Δημοφιλή
Θλίψη στα Χανιά για το θάνατο του γνωστού εικαστικού Ευτύχη Παλλήκαρη
Σε ποια χωριά της Κρήτης καταργείται ο ΕΝΦΙΑ - Αναλυτικά η λίστα με τους οικισμούς
Τραγωδία στην Αχαΐα: Νεκρός αγρότης με σφαίρα από καραμπίνα
Θρήνος στο κρητικό μπάσκετ: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μάρκος Ναλετάκης
Ηράκλειο: Σε αυτά τα χωριά καταργείται ο ΕΝΦΙΑ
Πρώτο «τραπέζι πίστα» σε διάσημο καφέ του Κολωνακίου ο... «Φραπές»
Εικόνες χάους στο Νεπάλ: Διαδηλωτές έσυραν γυμνό τον αντιπρόεδρο της χώρας ενώ έκαψαν ζωντανή τη σύζυγο πρώην πρωθυπουργού - Δείτε βίντεο
Τραγωδία στην Κέρκυρα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πηγάδι - Είχε πάει να ποτίσει
Θλίψη στο Λασίθι: «Έφυγε» ο αγαπητός Γιώργος - Αύριο 10/9 το τελευταίο αντίο