Ηράκλειο: 29oC

Συνταγή: Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας

05.01.2024, 21:00

Φτιάξτε την συνταγή και θα μας θυμηθείτε 

Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας για να σας συντροφεύει.

Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!

από τη Σιμόνη Καφίρη

Έτοιμη σε 1:20′

Υλικά

375 γρ. αλεύρι σκληρό

225 γρ. ζάχαρη

10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια

1 κουτ. σούπας κανελογαρίφαλο

½ φλιτζάνι μπράντι

½ κιλό καρύδια, χοντροκοπανισμένα

1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

220 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

240 ml γάλα

Για το σιρόπι

2 φλιτζ. ζάχαρη

1½ φλιτζ. νερό

φλούδα από 1 λεμόνι και χυμό από ½

Για τη σάλτσα σοκολάτας

130 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο, σε κομματάκια

250 ml νερό

125 ml κρέμα γάλακτος

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη μυρίζει αβγό η καρυδόπιτα.

Σε μπολ χτυπάτε το λάδι με το χυμό λεμονιού και τα ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων με το μίξερ σε λειτουργία. Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύετε τα καρύδια με το αλεύρι.

Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και, συνεχίζοντας το χτύπημα στη μεσαία ταχύτητα, τα ρίχνετε στο μίξερ μαζί με το γάλα, το κανελογαρίφαλο και τα καρύδια με το αλεύρι.

Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτετε με σπάτουλα στο μίγμα, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μη σπάσει η μαρέγκα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μεταφέρετε το μίγμα σε ταψί 30×38εκ., αλειμμένο με λάδι και ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.

Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε όλα τα υλικά για 5-7 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα λεμονιού και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Κατόπιν το ρίχνετε χλιαρό, κουταλιά κουταλιά, στην κρύα καρυδόπιτα και αφήνετε να το απορροφήσει.

Για τη σάλτσα σοκολάτας: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Τη χρησιμοποιείτε αμέσως.

Κόβετε την καρυδόπιτα σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα με τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας αλλά και σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι ή με παγωτό κανέλα.

cantina.protothema.gr

πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Παύλος Μαρινάκης: Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμερίσουν τα βάρη για την ηλεκτρική διασύνδεση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στην Πολωνία: Ρωσικό drone πέφτει σε σπίτι και το διαλύει – Οι εικόνες κόβουν την ανάσα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Λεωφορείο συγκρούστηκε με τραμ – Mεγάλη αναστάτωση στην κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Αθλητικά

Eurobasket 2025: Ιστορική πρόκριση για τη Φινλανδία – Επικράτησε της Γεωργίας 93-79

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Κρήτη: Aίθριος ο καιρός αύριο Πέμπτη 11/9 στο νησί – Που θα φτάσει η θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ηράκλειο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ρεύμα αύριο Πέμπτη (11/9) περιοχές της Κρήτης – Δείτε που και τι ώρα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Μια ζεστή πράξη αγάπης στη Μυτιλήνη: Γείτονες χάρισαν ελπίδα σε άστεγο – Του αγόρασαν αναπηρικό αμαξίδιο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ηράκλειο

Άγιος Νικόλαος: Σωματεία και φορείς καλούν σε μαζική κινητοποίηση για τα εργασιακά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 36 λεπτά
Κόσμος

Θρίλερ στο Μπέρμιγχαμ: Ανήλικη βίωσε φρίκη στα χέρια 32χρονου – Της επιτέθηκε σεξουαλικά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Κόσμος

Άγριος ξεσηκωμός στο Νεπάλ: Τεθωρακισμένα στους δρόμους – «Δεν έχει μείνει τίποτα από το κοινοβούλιο»

Διαβάστε περισσότερα