Ηράκλειο: 19oC

Συνταγή: Μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι

19.03.2025, 6:55

Δυναμωτικό και θρεπτικό σνακ

Η ιδιοκτήτρια του micro-bakery «Fika» μας έδωσε τη συνταγή της για αυτό το banana bread με ταχίνι, ένα σνακ δυναμωτικό και θρεπτικό, για όλες τις ηλικίες.

Υλικά

Μερίδες: 12

  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350 γρ. ώριμες μπανάνες (ζυγισμένες καθαρισμένες), σε φέτες + 1/2 μπανάνα κομμένη κατά μήκος, για το στόλισμα
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη, αυτή που μοιάζει με βρεγμένη άμμο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 70 γρ. ταχίνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 190 ml ξινόγαλα
  • 125 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο, ψιλοκομμένη

ΜΠΑΝΑΝΟΨΩΜΟ Πηγή: freepik

Διαδικασία

  1. Για το μπανανόψωμο με σοκολάτα και ταχίνι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα. Ντύ- νουμε με χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με διαστάσεις 13 x 23 εκ. (ή απλώς τη βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό τις μπανάνες, τη ζάχαρη και το λάδι μέχρι να λιώσουν οι μπανάνες και να φτιάξουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το ταχίνι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι το ταχίνι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  5. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας σχολαστικά μετά από κάθε προσθήκη, ώστε το μείγμα να αφρατέψει.
  6. Χαμηλώνουμε καλά την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το ξινόγαλα σε πολύ αργή και λεπτή ροή μέχρι να ενσωματωθεί.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε ελάχιστα, μέχρι απλώς να απορροφηθεί από το μείγμα.
  8. Τέλος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά, για να σκορπίσουν τα κομμάτια ομοιόμορφα στο μείγμα.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε εκεί τη μισή μπανάνα κατά μήκος της φόρμας.
  10. Πασπαλίζουμε με τις επιπλέον 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνουμε το μπανανόψωμο για περίπου 50 λεπτά.
  11. Βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ χωρίς να το αναποδογυρίσουμε, ώστε να φαίνεται η μπανάνα της επιφάνειας.
  12. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα πριν το κόψουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 6 λεπτά
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κόσμος

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Νταϊάν Κίτον

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →