Ηράκλειο: 34oC

Συνταγή: Ρετσέλι κίτρινης κολοκύθας

10.03.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή 

Αυτό το ρετσέλι κίτρινης κολοκύθας που γίνεται με ασβέστη ή ξινό είναι ωραίο επιδόρπιο, όμως μπορούμε κάλλιστα να το φάμε και για πρωινό, πάνω σε ψωμί αλειμμένο με βούτυρο.

Υλικά
Τεμάχια: 1 μεγάλο βάζο

  • 1.250 γρ. κίτρινη κολοκύθα
  • 200 ml μέλι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας σβησμένος ασβέστης* ή ξινό (κιτρικό οξύ)
  • χυμός ενός λεμονιού

Διαδικασία

  • Για το ρετσέλι κίτρινης κολοκύθας, ξεκινάμε και με ένα καλό μαχαίρι καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια με τις ίνες. Την πλένουμε καλά, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε κύβους.
  • Σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό διαλύουμε τον σβησμένο ασβέστη ή το ξινό, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε την κολοκύθα, που θα πρέπει να καλύπτεται εντελώς από το νερό (αν χρειαστεί, τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο για να την κρατάει βυθισμένη). Την αφήνουμε για 2 ώρες, ανακατεύοντας κάθε τόσο με την κουτάλα. Παρότι είναι σβησμένος ο ασβέστης, καλό είναι να φοράμε γάντια για να μη μας κάψει.
  • Κατόπιν, πλένουμε καλά την κολοκύθα με πολλά νερά για να απομακρύνουμε όλο τον ασβέστη ή το ξινό και απλώνουμε τα κομμάτια σε καθαρές πετσέτες ή σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα υλικά για το σιρόπι – δηλαδή τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό και το μέλι.
  • Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ρίχνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και βράζουμε για 15 λεπτά ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα σε κανένα στάδιο, γιατί θα σκουρύνει πολύ το γλυκό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 1 βράδυ.
  • Την επόμενη μέρα επαναφέρουμε στη φωτιά και βράζουμε ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment