Ηράκλειο: 33oC

Συνταγή: Σουπιές με μελάνι

07.04.2024, 0:29

Θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μεζέ. Η συνταγή είναι ιδανική ειδικά σε περίοδο νηστείας.

Υλικά

1 κιλό σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες και ξεπαγωμένες, καθαρισμένες, καλά πλυμένες, στεγνωμένες καλά και κομμένες σε μέτρια κομμάτια-μπουκιές

περίπου 90 ml μελάνι σουπιάς (το βρίσκουμε σε υγρή, συμπυκνωμένη μορφή σε πολλά παντοπωλεία και ντελί)

χυμός από 2 λεμόνια

1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

150 ml ελαιόλαδο

ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε την τηγανιά με σουπιές και το μελάνι τους ξεκινάμε και σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα το μελάνι της σουπιάς και τον χυμό λεμονιών και αφήνουμε στην άκρη.

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει, και απλώνουμε όσο γίνεται σε μονή στρώση τις σουπιές.

Δεν ανακατεύουμε για 1 λεπτό, για να μη βγάλουν οι σουπιές τα υγρά τους, πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν».

Μετά το 1 λεπτό, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά το πολύ.

Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε για να σκορπίσει στο λάδι το άρωμά της και σβήνουμε με το μείγμα μελανιού-λεμονιού.

Ανακατεύουμε καλά για να χρωματιστούν οι σουπιές και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε σε πιάτα, κατά προτίμηση λευκά, και ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ακόμη ελαιόλαδο.

Συνοδεύουμε με λευκό ψωμί και καλό τσίπουρο.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: