Πώς να τα φτιάξετε
Αυτή η συνταγή για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού είναι ό,τι χρειάζεστε για να φτιάξετε αφράτα και τραγανά κουλουράκια, γεμάτα αρώματα από το πορτοκάλι και τη μαστίχα!
Σημαντικά tips:
Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου: Το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθούν καλύτερα και να δημιουργήσουν την τέλεια υφή για τη ζύμη.
Μην υπερβολικά ζυμώσετε τη ζύμη: Αν η ζύμη ζυμωθεί υπερβολικά, τα κουλουράκια θα χάσουν την αφράτη και τραγανή υφή τους. Ανακατέψτε μόνο μέχρι να γίνει ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί: Αφήστε τη ζύμη για 10 λεπτά σκεπασμένη για να βοηθήσετε την υφή της να σταθεροποιηθεί και να μην κολλάει.
Σωστό ψήσιμο: Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι προθερμασμένος και μην παραλείψετε να αλείψετε τα κουλουράκια με το διάλυμα αυγού για να αποκτήσουν ωραία χρυσαφένια κρούστα.
Συνταγή για τα Πασχαλινά Κουλουράκια Πορτοκαλιού:
Υλικά:
250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
140 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 πρέζες αλάτι
1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι (ξύσμα)
15 ml κονιάκ
60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο πορτοκάλι)
1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 δάκρυα μαστίχας
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το διάλυμα αυγού:
1 μικρό αυγό
1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Προετοιμασία: Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη.
Σκόνη μαστίχας: Χτυπήστε τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
Ανάμειξη βουτύρου και ζάχαρης: Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθήκη υλικών: Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σκόνη μαστίχας και τους κρόκους αυγών. Συνεχίστε να ανακατεύετε. Προσθέστε το κονιάκ και ανακατέψτε καλά.
Χυμός πορτοκαλιού και σόδα: Διαλύστε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα.
Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Μην ανακατεύετε για πολύ ώρα.
Ξεκούραση ζύμης: Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Πλάσιμο κουλουριών: Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια των 25-30 γρ. και πλάστε τα σε διάφορα σχέδια.
Αλείψιμο με διάλυμα αυγού: Χτυπήστε το αυγό με νερό και αλείψτε τα κουλουράκια με το μείγμα.
Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε στους 160°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά για πολύ καιρό.
Με αυτά τα μικρά μυστικά και την υπέροχη συνταγή της Αργυρώς, θα φτιάξετε τα πιο γευστικά και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Δημοφιλή
Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη
Χανιά: Ένοχος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας στη Λάρισα για τον θάνατο του φοιτητή Νίκου Μπιτσάκη
Δυνατός σεισμός ταρακούνησε τα ξημερώματα την Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Και η οικογένεια Σεμερτζίδου είχε κερδίσει σε τυχερά παιχνίδια - Αλλά το... ξέχασε
Με αίμα βάφτηκε ξανά η άσφαλτος: Ένας νεκρός από ανατροπή φορτηγού
Θρήνος στην Μεσαρά για τον 19χρονο στρατιώτη που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη χειροβομβίδας - Ήταν γιός στελέχους του Λιμενικού
Ο Κρητικός που παράτησε την πόλη και ζει 40 χρόνια μόνος στο βουνό
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή των επιδοτήσεων - Πότε θα μπουν τα λεφτά
Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς