Ηράκλειο: 23oC

Συνταγή: Τα πιο αφράτα και τραγανά Πασχαλινά κουλουράκια

30.03.2025, 18:53

Πώς να τα φτιάξετε

Αυτή η συνταγή για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια πορτοκαλιού είναι ό,τι χρειάζεστε για να φτιάξετε αφράτα και τραγανά κουλουράκια, γεμάτα αρώματα από το πορτοκάλι και τη μαστίχα!

Σημαντικά tips:

Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου: Το βούτυρο και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθούν καλύτερα και να δημιουργήσουν την τέλεια υφή για τη ζύμη.

Μην υπερβολικά ζυμώσετε τη ζύμη: Αν η ζύμη ζυμωθεί υπερβολικά, τα κουλουράκια θα χάσουν την αφράτη και τραγανή υφή τους. Ανακατέψτε μόνο μέχρι να γίνει ζύμη.

Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί: Αφήστε τη ζύμη για 10 λεπτά σκεπασμένη για να βοηθήσετε την υφή της να σταθεροποιηθεί και να μην κολλάει.

Σωστό ψήσιμο: Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι προθερμασμένος και μην παραλείψετε να αλείψετε τα κουλουράκια με το διάλυμα αυγού για να αποκτήσουν ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Συνταγή για τα Πασχαλινά Κουλουράκια Πορτοκαλιού:

Υλικά:

250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
140 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 πρέζες αλάτι
1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι (ξύσμα)
15 ml κονιάκ
60 γρ. χυμό πορτοκαλιού (1 μεγάλο πορτοκάλι)
1/8 κ.γ. σόδα μαγειρικής
2 δάκρυα μαστίχας
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το διάλυμα αυγού:

1 μικρό αυγό
1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση:

Προετοιμασία: Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη.

Σκόνη μαστίχας: Χτυπήστε τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.

Ανάμειξη βουτύρου και ζάχαρης: Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Προσθήκη υλικών: Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σκόνη μαστίχας και τους κρόκους αυγών. Συνεχίστε να ανακατεύετε. Προσθέστε το κονιάκ και ανακατέψτε καλά.

Χυμός πορτοκαλιού και σόδα: Διαλύστε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα.

Αλεύρι: Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Μην ανακατεύετε για πολύ ώρα.

Ξεκούραση ζύμης: Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Πλάσιμο κουλουριών: Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια των 25-30 γρ. και πλάστε τα σε διάφορα σχέδια.

Αλείψιμο με διάλυμα αυγού: Χτυπήστε το αυγό με νερό και αλείψτε τα κουλουράκια με το μείγμα.

Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα κουλουράκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε στους 160°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε τα να κρυώσουν και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά για πολύ καιρό.

Με αυτά τα μικρά μυστικά και την υπέροχη συνταγή της Αργυρώς, θα φτιάξετε τα πιο γευστικά και αφράτα πασχαλινά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Τα λάθη στο υπνοδωμάτιo που μας κάνουν να ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα