Ηράκλειο: 17oC

Τα αυγά δεν συνιστούν κίνδυνο για την καρδιά – Τρία τρόφιμα που την απειλούν περισσότερο

11.06.2024, 1:18

Σύμφωνα με νέα έρευνα

Η μέτρια κατανάλωση αυγών– κατά μέσο όρο έως ένα τη μέρα- δεν σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Τα αυγά αποτελούν μια οικονομική πηγή άφθονης πρωτεΐνης, σιδήρου και ακόρεστων λιπαρών οξέων, όμως λόγω της αυξημένης χοληστερόλης τους έχουν αποτελέσει εδώ και χρόνια αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει σε μάλλον αντικρουόμενα συμπεράσματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στους καταναλωτές σε σχέση με το πόσα αυγά μπορούν να τρώνε, χωρίς να ανησυχούν για την υγεία τους.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Φιλίπ Ντρουέν-Σαρτιέ του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο BMJ (British Medical Journal), συσχέτισαν την κατανάλωση αυγών με την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου (στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου κ.α.) σε βάθος 32 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες ομάδες, που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 215,618 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 75 ετών, οι οποίοι έτρωγαν από ένα έως πέντε αυγά την ημέρα και κατά την έναρξη της έρευνας ήταν υγιή. Στην πορεία προέκυψαν 14.806 καρδιαγγειακά περιστατικά, εκ των οποίων τα 9,010 αφορούσαν τη στεφανιαία νόσο και τα 5,903 εγκεφαλικό επεισόδιο. Επικουρικά, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη έως σήμερα μετα-ανάλυση πάνω στο θέμα, αξιολογώντας 28 δημοσιευμένες έρευνες που αφορούσαν συνολικά 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από ένα αυγό την ημέρα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο, αλλά έτειναν, επίσης, να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι η κατανάλωση αυγών με μέτρο (έως ένα αυγό τη μέρα κατά μέσο όρο) δεν αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ η αντικατάσταση του ενός αυγού τη μέρα με κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κρέας ή γάλα με πλήρη λιπαρά αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αντίστοιχα κατά 15%, 10% και 11%.

Τέλος, οι περισσότεροι άνθρωποι έτρωγαν από ένα έως πέντε αυγά την ημέρα και αυτοί με την μεγαλύτερη πρόσληψη είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, ήταν λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ygeiamou.gr, δεν παρατηρήθηκε κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μετά την προσαρμογή της μελέτης σε παράγοντες όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η διατροφή.

Διαβάστε επίσης:

πριν από 2 ώρες
Style

Συνταγή για μακαρονοσαλάτα με σολομό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Υγεία

Αυτή η συνήθεια βοηθά στην απώλεια βάρους μετά τα 50

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Έκρηξη σε εργοστάσιο στο Τενεσί: «Δεν υπάρχουν επιζώντες», ανακοίνωσε η αστυνομία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Καταγγελία σε βάρος γνωστής Ελληνίδας influencer – Δεν επιστρέφει ρούχα αξίας 2.500 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Υγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Χανιά: Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι κάτοικοι στον Γαλατά – Χωρίς ρεύμα στους δρόμους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Σοκαριστική μαρτυρία 14χρονου που έπεσε θύμα bullying στο σχολείο – «Ήταν 7 άτομα κι εγώ μόνος μου» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ταξίδια

Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια από αύριο Κυριακή 12/10

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κρήτη

Κρήτη: Συνελήφθη 32χρονος ως ο διακινητής των 13 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2665: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →