Ηράκλειο: 34oC

Ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας (Μακεδονική)

15.08.2024, 0:35

Γλυκιά παραδοσιακή ταχινόπιτα 

Φτιάξτε μοναδική νηστίσιμη Μακεδονική ταχινόπιτα με χαλβά και καρύδια. Θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Υλικά

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 1/2 φλ. σησαμέλαιο
  • 300 γρ. ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ψίχα αμυγδάλου
  • 200 γρ. χαλβά με κακάο
  • Μέλι για το τελείωμα

Ταχινόπιτα με φύλλο κρούστας

  • Αλέθουμε πρώτα στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης.
  • Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα.
  • Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού.
  • Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα.
  • Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα.
  • Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά.
  • Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.
  • Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης.
  • Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο.
  • Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150 βαθμούς C, για περίπου 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα.
  • Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού.
  • Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα.
  • Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αντί να βάλουμε μέλι, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης: