Ηράκλειο: 25oC

Ταραμοσαλάτα: Συνταγή και μυστικά για τέλεια γεύση

20.02.2025, 22:54

Η αυθεντική της εκδοχή γίνεται με λευκό ταραμά

Η ταραμοσαλάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ορεκτικά της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για την Καθαρά Δευτέρα και κάθε νηστίσιμο τραπέζι.

Η αυθεντική της εκδοχή γίνεται με λευκό ταραμά, ο οποίος δίνει πιο φίνα γεύση και ανοιχτόχρωμο αποτέλεσμα.

Υλικά για σπιτική ταραμοσαλάτα (4-6 μερίδες)

  • 100 γρ. λευκός ταραμάς
  • 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (τριμμένο)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml νερό (ή ανθρακούχο για πιο αφράτη υφή)

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό για 5 λεπτά και το στύβουμε καλά.
  2. Χτυπάμε τον ταραμά με το κρεμμύδι σε πολυκόφτη ή με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουμε το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το λεμόνι, εναλλάξ, για να δημιουργηθεί μια κρεμώδης υφή.
  5. Αν η υφή είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ή ανθρακούχο.
  6. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το λεμόνι ή το λάδι ανάλογα με τη γεύση μας.

Μυστικά για τέλεια ταραμοσαλάτα

  1. Χρησιμοποιούμε λευκό ταραμά για πιο φίνα γεύση και απαλό χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά για να δέσει σωστά το μείγμα.
  3. Για πιο αέρινη υφή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ανθρακούχο νερό στο τέλος.
  4. Το κρεμμύδι πρέπει να είναι καλά τριμμένο ή πολτοποιημένο, για να μη χαλάσει η υφή.
  5. Αφήνουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα, ώστε να αναμειχθούν καλύτερα οι γεύσεις.

Σερβίρισμα

Συνοδεύεται ιδανικά με ζεστό ψωμί, ελιές, κρίθινα παξιμάδια και ωμά λαχανικά.

Καλή απόλαυση!

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα