Ηράκλειο: 21oC

Μια χειμωνιάτικη συνταγή: Τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια και κατσικίσιο τυρί

22.01.2025, 9:00

Δείτε πως να τη φτιάξετε 

Αυτή η χειμωνιάτικη τάρτα με την πλούσια γέμιση -έχει κυδώνια, κρεμμύδια και δύο τυριά, σεβρ και γραβιέρα- σκεπάζεται με λωρίδες ζύμης, όπως η πάστα φλόρα.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50′

Υλικά
Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
1½ φύλλο σφολιάτας
ελαιόλαδο, για το σκεύος
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
90 γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1½ μέτριο κυδώνι, ξεφλουδισμένο και τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αυγά
180 ml κρέμα γάλακτος
1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή ξερό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού κατσικίσιο τυρί σεβρ
60 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα

Διαδικασία
Βάση
Για να φτιάξουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210° C.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το 1 φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν, στρώνουμε από πάνω 1 φύλλο λαδόκολλας και το γεμίζουμε με ρύζι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε λαδόκολλα και ρύζι, τρυπάμε τη ζύμη σε σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, το μπέικον, τα κρεμμύδια και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν.
Αν χρειάζεται, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό για να μην καούν τα υλικά – τα θέλουμε τραγανά και ρόδινα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη γραβιέρα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιών-κυδωνιού πάνω στη μισοψημένη βάση.
Από πάνω σκορπίζουμε το κατσικίσιο τυρί και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα αυγών.
Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κουκουνάρια.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το μισό φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες 1 εκ.
Τις βάζουμε λοξά στην επιφάνεια, όπως κάνουμε στην πάστα φλόρα, και αλείφουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί ζεστή (όχι καυτή) ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Πέντε άτομα μπήκαν σε κομμωτήριο με σφυριά και ξυλοκόπησαν άγρια τον ιδιοκτήτη (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Οδηγός κίνδυνος – θάνατος κάνει επικίνδυνη προσπέραση (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Πολιτική

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Η Δημοκρατία είναι ισχυρή όταν στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι στη βία και γενναιόδωροι στον διάλογο»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 55χρονος ηθικός αυτουργός σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Ελλάδα

Εξάρχεια: Σεξουαλική παρενόχληση 36χρονης κοντά σε στάση λεωφορείου!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Περιπολικό συνοδεύει νύφη στην εκκλησία – Οι έντονες αντιδράσεις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Αθλητικά

Αταμάν: «Έχουμε τραυματίες παίκτες και ελπίζω να έχουμε κάποιους μαζί μας την Τρίτη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Συγγενής του 22χρονου συνεργού της διπλής δολοφονίας: «Το παιδί λειτούργησε στον ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» σε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κρήτη

Hράκλειο: Άγριος καβγάς γυναικών… κατέληξε στο νοσοκομείο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 57 λεπτά
Κρήτη

Chevron – Helleniq Energy: Τι αλλάζει στα ενεργειακά με τη συμφωνία για τα «οικόπεδα» Κρήτης και Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →