Δείτε πως να τη φτιάξετε
Αυτή η χειμωνιάτικη τάρτα με την πλούσια γέμιση -έχει κυδώνια, κρεμμύδια και δύο τυριά, σεβρ και γραβιέρα- σκεπάζεται με λωρίδες ζύμης, όπως η πάστα φλόρα.
20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
1½ φύλλο σφολιάτας
ελαιόλαδο, για το σκεύος
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
90 γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1½ μέτριο κυδώνι, ξεφλουδισμένο και τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αυγά
180 ml κρέμα γάλακτος
1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή ξερό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού κατσικίσιο τυρί σεβρ
60 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
Διαδικασία
Βάση
Για να φτιάξουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210° C.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το 1 φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν, στρώνουμε από πάνω 1 φύλλο λαδόκολλας και το γεμίζουμε με ρύζι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε λαδόκολλα και ρύζι, τρυπάμε τη ζύμη σε σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, το μπέικον, τα κρεμμύδια και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν.
Αν χρειάζεται, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό για να μην καούν τα υλικά – τα θέλουμε τραγανά και ρόδινα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη γραβιέρα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιών-κυδωνιού πάνω στη μισοψημένη βάση.
Από πάνω σκορπίζουμε το κατσικίσιο τυρί και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα αυγών.
Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κουκουνάρια.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το μισό φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες 1 εκ.
Τις βάζουμε λοξά στην επιφάνεια, όπως κάνουμε στην πάστα φλόρα, και αλείφουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί ζεστή (όχι καυτή) ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Γνωστός τραγουδιστής υπέβαλε μήνυση εναντίον της πρώην συντρόφου του - Της πέρασαν χειροπέδες
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος για τον γιο του: «Δεν μας έλεγαν οι γιατροί αν θα τα καταφέρει»
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...
Viral η Καραμήτρου στη προσπάθεια της να μην γελάσει με τα μαλλιά του μελισσοκόμου on air (βίντεο)
Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο - Δείτε βίντεο από την στιγμή
Μαρία Σολωμού: «Έχω αρκετό καιρό τώρα που παλεύω για την αγχώδη διαταραχή» (βίντεο)