Ηράκλειο: 22oC

Μια χειμωνιάτικη συνταγή: Τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια και κατσικίσιο τυρί

22.01.2025, 9:00

Δείτε πως να τη φτιάξετε 

Αυτή η χειμωνιάτικη τάρτα με την πλούσια γέμιση -έχει κυδώνια, κρεμμύδια και δύο τυριά, σεβρ και γραβιέρα- σκεπάζεται με λωρίδες ζύμης, όπως η πάστα φλόρα.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50′

Υλικά
Μερίδες: για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
1½ φύλλο σφολιάτας
ελαιόλαδο, για το σκεύος
Για τη γέμιση
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
90 γρ. μπέικον σε φέτες, ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1½ μέτριο κυδώνι, ξεφλουδισμένο και τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αυγά
180 ml κρέμα γάλακτος
1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο (ή ξερό)
1/2 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού κατσικίσιο τυρί σεβρ
60 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα

Διαδικασία
Βάση
Για να φτιάξουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210° C.
Λαδώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε το 1 φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν, στρώνουμε από πάνω 1 φύλλο λαδόκολλας και το γεμίζουμε με ρύζι.
Ψήνουμε για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε λαδόκολλα και ρύζι, τρυπάμε τη ζύμη σε σημεία με ένα πιρούνι και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Γέμιση
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, το μπέικον, τα κρεμμύδια και το κυδώνι για 3-4 λεπτά.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν.
Αν χρειάζεται, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό για να μην καούν τα υλικά – τα θέλουμε τραγανά και ρόδινα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη γραβιέρα, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τάρτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Απλώνουμε το μείγμα κρεμμυδιών-κυδωνιού πάνω στη μισοψημένη βάση.
Από πάνω σκορπίζουμε το κατσικίσιο τυρί και αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα αυγών.
Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα κουκουνάρια.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το μισό φύλλο σφολιάτας σε λωρίδες 1 εκ.
Τις βάζουμε λοξά στην επιφάνεια, όπως κάνουμε στην πάστα φλόρα, και αλείφουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε την τάρτα με κρεμμύδια, κυδώνια ψητά και κατσικίσιο τυρί ζεστή (όχι καυτή) ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 ώρες
Style

Μια νόστιμη κρέπα για τα παιδιά, ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Υγεία

Είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη πραγματικά πιο υγιεινή;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Σπανούλης: «Παίξαμε εξαιρετικά, έχουμε πολύ σημαντικά παιχνίδια μπροστά μας»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Ελλαδάρα για μετάλλιο! Σάρωσε 76-87 την Λιθουανία και πέρασε στους «4» του Eurobasket! (βίντεο-φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Τα ζώδια που θα θριαμβεύσουν τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κρήτη

Λασίθι: Αναβάλλονται τα μαθήματα σε σχολική μονάδα του Δήμου Σητείας – Δείτε το λόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Το μυστικό για έναν καλό ύπνο μπορεί να βρίσκεται στην κουζίνα σας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Κόσμος

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο Tesla – Το αυτοκίνητο ανήκει σε γνωστό τραγουδιστή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Πυροσβεστική: Σε 31 ανέρχονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ηράκλειο

Κρήτη: Πού θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος αύριο Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα