Ηράκλειο: 24oC

Τάρτα νηστίσιμη, με σπαράγγια και ντοματίνια

05.04.2025, 14:59

Νηστίσιμη και υγιεινή συνταγή

Νηστίσιμη, υγιεινή και πολύ χορταστική τάρτα με σπαράγγια, ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά.

Υλικά

Βάρος: για ταρτιέρα 23 εκ.

Για τη ζύμη

  • 1 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • 70 ml χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • οι τρυφερές κορφές από 2 ματσάκια σπαράγγια
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά βάζουμε φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή λουίζα)
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ντοματίνια Πηγή: freepik

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα με σπαράγγια βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  2. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος μέχρι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια.
  3. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ το αλεύρι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια (ή με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες, τον γάντζο) για περίπου 10 λεπτά ή
  4. μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
  5. Τη λαδώνουμε, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Την ξαναζυμώνουμε, την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για ακόμη 20 λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Λαδώνουμε ελαφρώς μια ταρτιέρα.
  8. Σε καθαρή και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 1,5 εκ. και την απλώνουμε στην ταρτιέρα καλά, να καλυφθούν και τα τοιχώματα.

Γέμιση + Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια και τα σπαράγγια με το ελαιόλαδο και τη μαντζουράνα (ή όποιο μυρωδικό επιλέξουμε).
  3. Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει η τάρτα.
  4. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.
  5. Στη συνέχεια, κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 51 λεπτά
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδοτήσεις μέχρι και σε ΚΤΕΟ – Διπλασιασμοί επιδοτήσεων

Διαβάστε περισσότερα