Ηράκλειο: 34oC

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες 7 δεξιότητες δεν μπορεί να αντικαταστήσει

20.04.2025, 7:41

Πρόκειται για τις λεγόμενες ήπιες δεξιότητες που καμία τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει 

Κι όμως υπάρχουν 7 δεξιότητες, οι λεγόμενες μάλιστα ήπιες δεξιότητες, τις οποίες δεν μπορεί να αντικαταστήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του LinkedIn, σύμφωνα με το CNBC, αυτές οι ανθρώπινες ικανότητες – όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η ευελιξία – αποτελούν πλέον καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία σε κάθε επάγγελμα.

Σε αντίθεση με τις τεχνικές δεξιότητες, τα soft skills – όπως αποκαλούνται διεθνώς – δεν συνδέονται με συγκεκριμένα εργαλεία ή γνώσεις. Αντιθέτως, αφορούν έμφυτα ή καλλιεργημένα χαρακτηριστικά που καθορίζουν πώς συνεργάζεται, προσαρμόζεται και εξελίσσεται κάποιος στον χώρο εργασίας και πέραν αυτού.

Ο ειδικός καριέρας του LinkedIn, Andrew McCaskill, σχολίασε ότι ο όρος «ήπιες» είναι παραπλανητικός: «Μιλάμε για πραγματικούς καταλύτες αλλαγής. Οι δεξιότητες αυτές έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρο και κάνουν τη διαφορά».

Τεχνητή νοημοσύνη και ηγεμονία των soft skills
Η μετά-Covid πραγματικότητα και η ραγδαία πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης αναδεικνύουν τις ήπιες δεξιότητες ως αναντικατάστατες. Σύμφωνα με την έκθεση του LinkedIn, 7 στις 10 κορυφαίες δεξιότητες που ζητούν σήμερα οι εργοδότες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Το στοιχείο που τις καθιστά τόσο κρίσιμες είναι η δυσκολία της AI να τις αντιγράψει.

Η μελέτη του LinkedIn βασίστηκε σε τρεις δείκτες:

Τον αριθμό των χρηστών που δήλωσαν συγκεκριμένες δεξιότητες στο προφίλ τους

Το ποσοστό προσλήψεων με αυτές τις δεξιότητες

Και τη συχνότητα που εμφανίζονται σε αγγελίες εργασίας

Οι ήπιες δεξιότητες που ξεχωρίζουν το 2024
Η διαχείριση συγκρούσεων κατέλαβε τη 2η θέση στην κατάταξη, αναδεικνύοντας τη σημασία της ικανότητας να επιλύεις εντάσεις στον σύγχρονο εργασιακό χώρο.

Ακολουθούν:

Προσαρμοστικότητα (3η θέση)

Καινοτόμος σκέψη (5η θέση)

Δημόσια ομιλία (6η θέση)

Πωλήσεις με βάση τη λύση (7η θέση)

Υποστήριξη πελατών (8η θέση)

Διαχείριση ενδιαφερόμενων μερών (9η θέση)

Οι δεξιότητες αυτές απαντούν στις προκλήσεις της σύγχρονης εργασίας: ταχύτερες αλλαγές, ψηφιακά περιβάλλοντα, ανάγκη για διαχείριση ποικιλόμορφων ομάδων και πελατών.

Πηγή: newmoney.gr

Advertisment