Δειλά – δειλά εξαντλούνται από τα φαρμακεία οροί και τεστ για γρίπη και κορωνοϊό
Ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» αναπνευστικών ιώσεων φέρνει η απότομη αλλαγή του καιρού και στο Ηράκλειο, επιβαρύνοντας μία ήδη δύσκολη συνθήκη που έχουν δημιουργήσει τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και COVID στην πόλη της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr δειλά – δειλά εξαντλούνται από τα φαρμακεία οροί και τεστ για γρίπη και κορωνοϊό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αναστάτωση.
Ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΦΣΗ), Μιχάλης Σταματάκης, σημειώνει στο cretaone.gr πως η αρρυθμία που προκλήθηκε στην αγορά είναι ένα προσωρινό φαινόμενο λόγω της εποχής που σε καμία περίπτωση δεν μαρτυρά ανεπάρκεια αποθεμάτων. «Πάντα Δεκέμβρη με Φλεβάρη έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει μια έξαρση, αλλά είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Η μεγαλύτερη έλλειψη αφορά σε ορούς σε μπουκάλι, το οποίο ίναι πιο εύχρηστο για χρήση από τα μέλη της οικογένειας», αναφέρει.
Ωστόσο, το μεγάλοπρόβλημα όπως τονιζει ο κ. Σταματάκης αφορά στις μεγάλες ελλείψεις στα αντιβιοτικά στα παιδικά σιρόπια. «Η πολιτεία πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες παιδικών αντιβιοτικών, παρά το γεγονός ότο στην Κρήτη έχουμε μεγάλες αποθήκες και λειτουργικά οργανωμένες. Δυστυχώς οι ανάγκες των φαρμακοποιών δεν καλύπτονται από αρκετά φάρμακα, γιατί οι εταιρείες δεν μας στέλνουν την επαρκή ποσότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά», υπογραμμίζει ο γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου στο cretaone.gr.
«Ο ένας νοσεί μετά τον άλλον» – Τα συμπτώματα
Σε κάθε περίπτωση τα συμπτώματα, όπως αναλύουν οι ειδικοί, είναι πυρετός (σε κάποιες περιπτώσεις υψηλός), ρίγη, μυαλγίες, κακουχία και εκδηλώσεις του αναπνευστικού συστήματος (π.χ. βήχας και δύσπνοια).
Αυτή την περίοδο η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα, λόγω του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, που ζητά να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση αυτή την εποχή και είναι αρκετά άσχημα τα συμπτώματά της, με υψηλό πυρετό και πολύ άσχημη αίσθηση για τον ασθενή, ανέφερε η κυρία Παγώνη. Δεν είναι όμως κάτι που μας εκπλήσσει, καθώς αυτή την περίοδο παραδοσιακά επικρατεί η γρίπη. Σε εξάρσεις και υφέσεις, η γρίπη θα επικρατεί μέχρι τέλος Μάρτη ή και Απρίλη ακόμη. Επικρατεί γρίπη και ιώσεις, καθώς και οι γαστρεντερίτιδες είναι σε έξαρση, πρόσθεσε η ίδια.
Γιατί η γρίπη είναι χειρότερη από τον Covid φέτος τον χειμώνα;
Όπως επισήμανε η Ματίνα Παγώνη, οι ομάδες υψηλού κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης, έχουν περιθώριο να το κάνουν και πρέπει να το κάνουν, γιατί αυτοί οι άνθρωποι περνούν πολύ χειρότερα, κάνουν επιπλοκές και εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης της γρίπης, καθώς όπως είπε, ειδικά για τα σχολεία, εάν το παιδί δεν αισθάνεται καλά, καλό είναι να μένει στο σπίτι, ενώ όλοι μας καλό είναι να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής και να αποφεύγουμε τις αγκαλιές και τα φιλιά, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Φοβόμαστε τα πολλά περιστατικά γρίπης, γι’ αυτό όσο γίνεται, να προσέξουμε τη μετάδοση», κατέληξε η κ. Παγώνη.
Μέτρα
Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
- Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
- Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.
- Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.
- Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα, καταλήγει, ο Οργανισμός.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:
- Άτομα ηλικίας <5 ετών (ιδιαιτέρως πρόωρα βρέφη) ή >65 ετών.
- Άτομα με χαμηλή άμυνα (από καταστάσεις όπως HIV, καρκίνος ή αυτοάνοσες διαταραχές ή από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα).
- Ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα με προεξάρχοντα το άσθμα και τη ΧΑΠ».
Οι υπεύθυνες της Ομάδας Εργασίας για τις Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος αναφέρουν σχετικά με τις επιπλοκές ότι εμφανίζονται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου: Βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία είτε από τον ιό, είτε από δευτερεύουσα λοίμωξη, εξάρσεις άσθματος ή ΧΑΠ.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα