Η διατροφή με το μεγαλύτερο όφελος
Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει το όφελος της μεσογειακής διατροφής και για την υγεία του εγκεφάλου και την ενδυνάμωση της μνήμης μέσα από αλλαγές στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tulane, με επικεφαλής συγγραφέα τη Rebecca Solch-Ottaiano, διδάσκουσα νευρολογικής έρευνας στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Νευροεπιστήμης και διαπιστώνει ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή αναπτύσσουν σαφώς διαφορετικά πρότυπα βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα που υιοθετούν τη δυτική διατροφή. Αυτές οι βακτηριακές αλλαγές συσχετίζονται με καλύτερη μνήμη και γνωστικές επιδόσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Gut Microbes Reports.
Τα «νευροπροστατευτικά» βακτήρια
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι τα υπό έρευνα ποντίκια που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια και φυτικές ίνες επί 14 εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση σε τέσσερις ευεργετικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου και μείωση σε άλλους πέντε σε σύγκριση με αρουραίους που έτρωγαν κορεσμένα λίπη.
Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων όπως το Candidatus Saccharimonas συσχετίστηκαν με ισχυρότερη γνωστική λειτουργία, ενώ τα αυξημένα επίπεδα άλλων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium, φάνηκε να επιδεινώνουν τη μνήμη. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε πειραματικά αφενός με καλύτερη γνωστική ευελιξία -ικανότητα προσαρμογής σε νέες πληροφορίες- και βελτιωμένη μνήμη εργασίας και αφετέρου με χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή ή οι βιολογικές της επιδράσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των εφήβων ή τις εργασιακές επιδόσεις των νεαρών ενηλίκων», όπως υποστήριξαν οι νευροεπιστήμονες συγγραφείς Dr. Demetrius M. Maraganore, Herbert J. Harvey, Jr. Herbert Harvey Harvey.
Τα μεσογειακά διατροφικά συστατικά που «τροχίζουν» τη μνήμη:
ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες
περιορισμένο κόκκινο κρέας και κορεσμένα λίπη
υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από διάφορες φυτικές πηγές
Πηγή ygeiamou.gr
Δημοφιλή
Απόφαση σταθμός για τους άνω των 60 - Ποιοι δεν βγαίνουν στη σύνταξη
Νησιά σε καθεστώς… take away - Οι τουρίστες γυρνούν την πλάτη στην εστίαση
Τι λέει ο Γεωργιάδης για τη γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Αίγινα εξαιτίας έλλειψης οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας
Νέες ταυτότητες: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποχρεωτική αντικατάστασή τους
ΕΦΚΑ: Σήμερα η πληρωμή των αναδρομικών – Ποιους αφορά
Viral ο μικρός Κρητικός που φλερτάρει νεαρή κοπέλα με μπικίνι - «Έλα να πάμε στο νησί»
Ανήλικος αυτοκτόνησε με τη «βοήθεια» του ChatGPT
Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί αυτές τις 4 συγκεκριμένες ημερομηνίες έχουν βαθιά ενσυναίσθηση
Απάτη ΟΠΕΚΕΠΕ: Έβγαλαν πάνω από 15 εκατ. ευρώ με το ΑΦΜ των ΕΛΤΑ