Ηράκλειο: 26oC

Τηγανίτες σαν πιτάκια, γεμιστοί με μυζήθρα, από την Κρήτη

25.06.2025, 20:21

Αναλυτικά η συνταγή

Οι Τηγανίτες στην Κρήτη είναι γένους αρσενικού (ο τηγανίτης, οι τηγανίτες ή τηγανίτοι). Αυτή η εκδοχή έχει γέμιση με φρέσκια μυζήθρα και θα γίνει αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων.

40′ προετοιμασία
20′ τηγάνισμα
40′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Κομμάτια: 20

Για τη ζύμη

250 ml νερό
125 ml ελαιόλαδο
2-3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
λίγο αλάτι
4 κουτ. σούπας ρακή
550-600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
μέλι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Για τη γέμιση

1.000 γρ. μυζήθρα νωπή, ανάλατη, κρητική
2 αυγά
5-6 κουτ. σούπας ζάχαρη
μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Ζύμη

Για να φτιάξουμε τις τηγανίτες σαν πιτάκια, γεμιστοί με μυζήθρα, από την Κρήτη, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε καλά το νερό, το λάδι, τον χυμό λεμονιού, τη ρακή και λίγο αλάτι, μέχρι να γίνουν ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια μάζα κάπως κολλώδη και πολύ μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.

Γέμιση

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μια σχετικά σφιχτή κρέμα.

Τηγανίτες

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με απλό πλάστη, μέχρι να φτιάξουμε ένα λεπτό, μεγάλο φύλλο με όσο γίνεται ορθογώνιο σχήμα.
Με ένα κουτάλι ακουμπάμε δόσεις από τη γέμιση σε μία σειρά κατά μήκος της μακριάς πλευράς του φύλλου, ξεκινώντας 5-6 εκ. από το κάτω μέρος του φύλλου και αφήνοντας απόσταση 4-5 εκ. μεταξύ των κουταλιών.
Το γυμνό κομμάτι φύλλου στο κάτω μέρος το ανασηκώνουμε προσεκτικά και με αυτό σκεπάζουμε τα λοφάκια γέμισης.
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας το ζυμάρι ανάμεσα στα λοφάκια, για να κολλήσει καλά το φύλλο.
Κόβουμε κάθε λοφάκι με ένα ποτήρι και τα μεταφέρουμε σε μια απλωμένη καθαρή και στεγνή βαμβακερή πετσέτα (σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη, το καθένα σε σακουλάκι).
Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε κι άλλες σειρές λοφάκια, που τα κόβουμε με ποτήρι, όπως τα πρώτα.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (να φτάσει περίπου 2 εκ. από τον πυθμένα) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Τηγανίζουμε τους τηγανίτες που φτιάξαμε και από τις δύο πλευρές, πιέζοντάς τους ελαφρά στο τηγάνι, αλλά με πολλή προσοχή για να μη σκάσουν και χυθεί η γέμιση.
Μόλις ροδίσουν παντού, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
Τους περιχύνουμε αμέσως με μέλι και, αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Νέες σοβαρές καταγγελίες για την Έλεν Ντε Τζένερις (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Ελλάδα

Σοκ στην Καρδίτσα: Τον βρήκε νεκρό στο σπίτι του με τραύμα στο κεφάλι από ψαροντούφεκο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

«Κοκτέιλ» παρανομίας στο Ρέθυμνο: Πέντε συλλήψεις για χασίς, πλαστά ευρώ και όπλα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Αθλητικά

Μπούσης: «Μακάρι οι ομάδες να στηρίζουν τους Έλληνες παίκτες» (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Πολιτισμός

Ποιος είναι ο λόγος που παγίδευσαν την τζαζ μουσική στον ψυχρό πόλεμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Viral

Απίθανο βίντεο: Της έκανε πρόταση πρόταση γάμου και μόλις είπε «ναι» εξερράγη το ηφαίστειο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ηράκλειο

Αυτοί είναι οι Τεχνικοί Σύμβουλοι για το έργο του ΒΟΑΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Κρήτη

Ελαφονήσι: Οι σημαίες των ναυαγοσωστών σε άθλια κατάσταση – Δείτε φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Αθλητικά

ΕΠΣΗ: Το πλήρες πρόγραμμα των πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 32 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στον Πειραιά: Ταξιτζής πέθανε πάνω στο τιμόνι

Διαβάστε περισσότερα