Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Τιραμισού λεμόνι με αφράτη κρέμα τυριού

12.06.2024, 0:53

Μυρωδάτο και δροσερό

Ένα εκπληκτικά δροσερό και απολαυστικό γλυκό ψυγείου που μπορεί να απολαμβάνεται όλες τις εποχές του χρόνου!

Τιραμισού λεμόνι με μια αφράτη κρέμα τυριού και λεμονιού για εσένα που λατρεύεις τα γλυκά με μια εκρηκτική γεύση λεμονιού.

Αυτή η αφράτη κρέμα λεμονιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τούρτες, τάρτες ή ακόμα και σε κορμούς ψυγείου! Και αν δεν είσαι φαν του λεμονιού, μπορείς να την απολαύσεις εξίσου με χυμό πορτοκαλιού.

Υλικά

Για την κρέμα λεμονιού:

280 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 τεμ. κρόκους αυγών
700 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
70 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Για την κρέμα τυριού:

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τα μπισκότα:

35 τεμ. μπισκότα σαβαγιάρ
500 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
2 σφηνάκια λικέρ λιμοντσέλο

Για την επικάλυψη:

330 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
30 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών και το κορν φλάουρ με τον αυγοδάρτη.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα μικρή να ζεσταθεί μέχρι να αχνίσει. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε από το ζεστό χυμό λεμονιού και ρίχνουμε στο μείγμα αυγών πολύ αργά (σαν κορδόνι) ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Αφού ενσωματωθεί ο ζεστός χυμός λεμονιού στα αυγά μεταφέρουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Ακολούθως κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Αδειάζουμε την κρέμα λεμονιού σε μεγάλο γυάλινο ταψί και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο για 4 – 5 ώρες.

Για την κρέμα τυριού:

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί μασκαρπόνε και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το τυρί και να ενσωματωθεί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την παγωμένη κρέμα λεμονιού και ομογενοποιούμε.
Ακολούθως χτυπάμε με το φτερό την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει την υφή της σαντιγής.

Για το μοντάρισμα:

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα μαζί με το λικέρ λιμοντσέλο και ανακατεύουμε.
Μουλιάζουμε τα μπισκότα πολύ γρήγορα στο υγρό που ετοιμάσαμε και τοποθετούμε τα μισά σε πυρέξ 35 Χ 45 εκ. καλύπτοντας τη βάση του σκεύους.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα τυριού να πάει παντού και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα μπισκότα και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα τυριού από πάνω.
Τέλος απλώνουμε από πάνω την κρέμα σαντιγί ομοιόμορφα και κάνουμε σχέδια ( γραμμές ) με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και πασπαλίζουμε με ξύσμα από ένα λεμόνι για extra άρωμα.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες τουλάχιστον για να παγώσει και να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε και στη συνέχεια τοποθετούμε το γλυκό ξανά στο ψυγείο.

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χυμό λεμονιού με χυμό πορτοκαλιού για να φτιάξετε τιραμισού με πορτοκάλια ή χυμό μανταρινιού για τιραμισού με μανταρίνια

Πηγή: thetoc.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνταγή: Σοκολατένιο πασχαλινό αυγό γεμιστό με τιραμισού

Τιραμισού με φιστίκια Αιγίνης

Η πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για λαχταριστό τιραμισού