Ηράκλειο: 32oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Το 52% των κατόχων 4Χ4 και SUV τα επέλεξαν για να ξεκινήσουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες

28.10.2023, 3:17

Μεγάλο το ενδιαφέρον οδηγών για την off-road οδήγηση με τετρακίνητα και SUV καθώς  προσφέρουν αξιοπιστία και ασφάλεια

Έρευνα που πραγματοποίησε η General Tire έδειξε ότι από τους 2.000 οδηγούς που μετείχαν στην έρευνα, το 1/5 επέλεξε αυτά τα οχήματα (4Χ4-SUV) λόγω της ικανότητάς τους για εκτός δρόμου διαδρομές, ενώ 4 στους 10 (43%) συνειδητοποίησαν με την πάροδο του χρόνου ότι θέλουν να αλλάξουν το συμβατικό τους αυτοκίνητο αγοράζοντας 4Χ4 ή SUV.

Περισσότεροι από τους μισούς (52%) ανέφεραν ότι από τότε που απέκτησαν ένα 4×4 ή ένα SUV ξεκίνησαν να κάνουν περισσότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με πιο πολλές οδικές εκδρομές, εξερεύνηση περισσότερων αγροτικών τοποθεσιών και συχνές διακοπές με κατασκήνωση. Παράλληλα, όλοι δηλώνουν ότι η σημασία ενός σετ ελαστικών που δίνουν στον οδηγό αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Όπως έδειξε η έρευνα, οι περισσότεροι που θέλουν να βιώσουν την οδήγηση εκτός δρόμου με το όχημά τους, αναζητούν τη γνώση και την εξοικείωση με τους βασικούς κανόνες της off-road οδήγησης, ώστε οι εξορμήσεις τους να είναι ασφαλείς και συνάμα απολαυστικές.

Η σπουδαιότητα των καλών ελαστικών έγινε κατανοητή στην ημερήσια δοκιμή των ελαστικών General Tire στην ειδική πίστα εκτός δρόμου Attart Off Road Park, στην Κερατέα Αττικής. Δοκιμάσαμε το ελαστικό 50/50 χωμάτινο-ασφάλτου (Grabber AT3), όπου καταφέραμε να περάσουμε εμπόδια και να φθάσουμε στα όρια ένα pick-up Isuzu D-MAX και ένα Jeep Grand Cherokee. Στο ελεγχόμενο περιβάλλον της πίστα περάσαμε χωρίς πρόβλημα λιμνάζοντα νερά ύψους 50 εκατοστών, κατεβήκαμε κατηφόρα χωρίς μεγάλα επίπεδα πρόσφυσης με κλίση 47%, κινηθήκαμε σε λάσπες, περάσαμε κορμούς δένδρων, δοκιμάσαμε αυξημένες γωνίες ράμπας, προσέγγισης και διαφυγής αλλά ανεβήκαμε με τα οχήματά μας ανηφόρα με μεγάλη κλίση η οποία ήταν στρωμένη με κοκκινόχωμα.

Η ανταπόκριση ήταν θετική σε όλες τις δοκιμασίες. Αλλωστε η επιτυχία του ελαστικού έγκειται στο γεγονός ότι φέρει τρεις τεχνολογίες. Την TracGen η οποία αφορά τις πολυγωνικές εγκοπές που δίνουν μεγαλύτερα επίπεδα πρόσφυσης και εξασφαλίζει επαρκή αυτοκαθαρισμό σε λασπωμένα τερέν, την DuraGen τεχνολογία η οποία φροντίζει για την ανθεκτικότητα του ελαστικού και την τεχνολογία Comfort Balance η οποία φροντίζει για την άνεση που προσφέρει το ελαστικό σε όλα τα εδάφη.

Ο χώρος του Attart Off Road Park είναι η πρώτη ολοκληρωμένη και ειδικά διαμορφωμένη πίστα εκτός δρόμου οδήγησης στην Ελλάδα, όπου οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα οδηγήσουν, είτε τα 4Χ4 οχήματα του πάρκου είτε τα δικά τους οχήματα. Τα σεμινάρια οδήγησης γίνονται σε λάσπη, χώμα, εμπόδια, πέτρες, βράχια και απότομες κλίσεις. Η διαδρομή είναι σχεδιασμένη από τον Στέφανο Αττάρτ, που θεωρείται ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος δοκιμών για αυτοκίνητα εκτός δρόμου.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής των ελαστικών διαπιστώσαμε ότι η οδηγική συμπεριφορά και των δύο αυτοκινήτων μέσα στην πίστα ήταν άριστη, προσφέροντας ασφάλεια και καλή πληροφόρηση τιμονιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελαστικά που φορούσε το pick-up ήταν τα ίδια με τα οποία ολοκλήρωσε το Rally Acropolis ως ουραγός. Μάλιστα η λογική φθορά από τα απαιτητικά χιλιόμετρα δεν επηρέασε τις ικανότητες του μέσα στην πίστα. Μάλιστα λόγω της πρωτότυπης χορηγικής συνεργασία της EMA AE με την αμερικάνικη εταιρεία ελαστικών μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2024, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πηγαίνουν στην πίστα στην Κερατέα Αττικής για να δοκιμάσουν τα ελαστικά και να μάθουν τα μυστικά της εκτός δρόμου οδήγησης.