Ηράκλειο: 25oC

Το απρόσμενο τρόφιμο που συνδέεται με καρκίνο του πεπτικού

06.05.2025, 21:23

Πόσα γραμμάρια είναι επικίνδυνα

Ομάδα ερευνητών υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Γαστρεντερολογίας στην Ιταλία διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πουλερικών και του πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την υγεία για 4.869 ενήλικες που ζούσαν στην Ιταλία για μια περίοδο 20 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση πουλερικών (κυρίως κοτόπουλου) είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ως πηγή πρωτεΐνης, επειδή ενέχει μικρότερο κίνδυνο να συμβάλει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων γαστρεντερικών καρκίνων.

Εντούτοις, αυτή η τελευταία έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κοτόπουλου σε τακτική βάση θα μπορούσε να συνδέεται με ορισμένους τύπους γαστρεντερικών καρκίνων και πρόωρο θάνατο.

Τα δεδομένα για τη μελέτη αυτή συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και από το ιατρικό προσωπικό που διενεργούσε υγειονομικές εξετάσεις. Καθένας από τους ανθρώπους που μελετήθηκαν συμπλήρωσε επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η κατάσταση της υγείας τους αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία και περιφερειακές βάσεις δεδομένων που επέτρεψαν στην ομάδα να συμπεριλάβει στη μελέτη και τους θανάτους. Ένας από τους παράγοντες που εξέτασαν περιλάμβανε το πόσο συχνά τα άτομα έτρωγαν κρέας ή πουλερικά- ένας άλλος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης γαστρεντερικών καρκίνων και οι επακόλουθοι θάνατοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτές τις περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν περισσότερα από 300 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα. Ο κίνδυνος θανάτου σε αυτό το επίπεδο, διαπίστωσαν, ήταν 27% υψηλότερος σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν μόλις 100 γραμμάρια πουλερικών την εβδομάδα ή λιγότερο.

Σημειώνεται ότι δεν διευκρινίζεται ο τρόπος μαγειρέματος του κοτόπουλου και ότι παλαιότερες έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωσή του με περιστατικά καρκίνου.

Πηγή: ygeiamou.gr

πριν από 3 λεπτά
Style

Σπαγγέτι με φρέσκια ντομάτα, ελιές και κάππαρη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Οι προσκυνητές του Αγίου Φανουρίου περπατούν στην Εθνική και τιμούν μια παράδοση ετών (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Style

Ιωάννα Μαλέσκου: Βαφτίζει την κόρη της το Σεπτέμβριο – Όλες οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 29 λεπτά
Ελλάδα

Ο καιρός για αύριο 27/8 στην Κρήτη – Καλοκαιρινή ανάσα με… βοριάδες στο νησί

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Κόσμος

Σοκ στο Παρίσι: 17χρονος βίασε τουρίστρια σε θάμνο μπροστά στον Πύργο του Άιφελ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ελλάδα

Νέο οπαδικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη – Επιτέθηκαν άγρια σε 16χρονο και τον ξυλοφόρτωσαν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Αθλητικά

Ράσταβατς: «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και χαρούμενοι που ξεκινάμε»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Ελλάδα

Τα μεγάλα έργα υποδομής ανά περιφέρεια – Δυναμικά στην πρώτη γραμμή η Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Συναγερμός στη Λαμία – Βλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκαν σε έργα φυσικού αέριου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μαγευτικές εικόνες στο Ναύπλιο – Ροζ φλαμίνγκο ξαποσταίνουν στη θάλασσα του Αργολικού

Διαβάστε περισσότερα