Ηράκλειο: 35oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στο πλευρό των Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης

10.07.2024, 22:24

Το ΕΚΗ συμμετέχει στη στάση εργασίας των ξεναγών, αύριο Πέμπτη

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμπαραστέκεται στους συναδέλφους Επαγγελματίες Ξεναγούς, οι οποίοι προχωρούν αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, που «έκδηλα υποβαθμίζει και αλλοιώνει τον νευραλγικό χαρακτήρα του επαγγέλματος του ξεναγού».

Το ΕΚΗ καταγγέλλει το υπουργείο Τουρισμού, που εισηγείται προς τη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρεί «εκσυγχρονισμό» του επαγγέλματος του ξεναγού.

Ανάμεσα σε άλλα, με τον προτεινόμενο ορισμό του ξεναγού περιορίζει το έργο του σε κλειστούς και περίκλειστους χώρους, παρά το γεγονός ότι η ιστορία, τα αξιοθέατα και ο πολιτισμός της Ελλάδας δεν είναι «περιχαρακωμένα».

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες και οι προτάσεις των ξεναγών για ενίσχυση του ελέγχου των παρανόμων ξεναγήσεων, δεν εισακούονται ενώ ακόμη και το έργο της Σχολής Ξεναγών υποβαθμίζεται.

Το ΕΚΗ ζητάει
α) Την αναγνώριση του σημαντικά πολυδιάστατου και πολύπλευρου ρόλου του ξεναγού, μέσα από τα προτάσεις μας για τον ορισμό του
β) Την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των Ξεναγών: αναβάθμιση των Σχολών Ξεναγών, μείωση του ετήσιου μέγιστου δυνατού αριθμού διεξαγωγής των δίμηνων ταχύρρυθμων σεμιναρίων και την κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής αυτών από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.
γ) Την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ξεναγήσεων.

Το ΕΚΗ καλεί εστω και την τελευταία στιγμή, το υπουργείο, την κυβέρνηση, τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν έμπρακτα τη σημασία του επαγγέλματος του ξεναγού, ο οποίος αποτελεί τον -κυριολεκτικά- ζωντανό εκπρόσωπο της Ελλάδας στους επισκέπτες της.

Η Διοίκηση του ΕΚΗ θα βρίσκεται αύριο Πέμπτη 11 Ιουλίου από τις 9πμ έως τη 1 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα