Ηράκλειο: 19oC

Το γιορτινό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου: Από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία

15.08.2025, 7:30

Γεύσεις, παραδόσεις και πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα

Ο Δεκαπενταύγουστος, εκτός από κορυφαία θρησκευτική γιορτή, είναι και μια μεγάλη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας. Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία, το τραπέζι γεμίζει αρώματα και γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με την τοπική κουζίνα κάθε περιοχής.

Από τα ορεινά χωριά μέχρι τα νησιά, η ημέρα ξεκινά με προετοιμασίες για το μεγάλο γιορτινό τραπέζι. Στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι καζάνες γεμίζουν μοσχάρι ή αρνί, μαγειρεμένο με μπαχαρικά, που μοιράζεται δωρεάν σε όλους ως τάμα στην Παναγία, το γνωστό κουρμπάνι. Στην Ήπειρο, η γίδα βραστή και το κοκκινιστό μοσχάρι με χυλοπίτες έχουν την τιμητική τους, ενώ στην Ικαρία το κατσίκι κοκκινιστό συνοδεύεται από χειροποίητα μακαρόνια και τοπικό κρασί που ρέει άφθονο στα πανηγύρια.

αρνί

Στην Κρήτη, η γιορτή έχει το δικό της ξεχωριστό άρωμα. Στα γιορτινά τραπέζια συναντάμε αντικριστό αρνί, μαγειρεμένο αργά στη φωτιά, γαμοπίλαφο μαγειρεμένο με ζωμό κρέατος και λεμόνι, καθώς και καλιτσούνια αλμυρά με μυζήθρα ή γλυκά με μέλι. Οι Κρητικοί, πιστοί στην παράδοση της φιλοξενίας, στρώνουν μεγάλα τραπέζια για συγγενείς, φίλους και επισκέπτες, ενώ σε πολλά χωριά διοργανώνονται πανηγύρια που κρατούν μέχρι τα ξημερώματα.

Αντικριστό

Δίπλα στα κύρια πιάτα, η ελληνική παράδοση απαιτεί πίτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, χορτόπιτες και φρέσκες σαλάτες εποχής με αγγουροντομάτα και φέτα. Τα τυριά τοπικής παραγωγής, όπως η γραβιέρα Κρήτης, η μυζήθρα ή η φέτα, έχουν πάντα την τιμητική τους.

Και όπως κάθε γιορτή, έτσι και αυτή κλείνει με γλυκό. Λουκουμάδες στα πανηγύρια, γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα στα οικογενειακά τραπέζια, ενώ σε περιοχές με ανατολίτικη επιρροή συναντάμε μπακλαβά και κανταΐφι. Στην Κρήτη, συχνά σερβίρεται ξεροτήγανο με μέλι και σουσάμι, προσφέροντας το τέλειο γλυκό φινάλε.

λουκουμάδες

Ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι απλώς μια θρησκευτική ημέρα. Είναι η ευκαιρία να ξανασυναντηθούν οικογένειες και φίλοι, να γεμίσουν οι πλατείες με μουσικές και χορούς, και τα τραπέζια με γεύσεις που κρατούν ζωντανή την ελληνική παράδοση, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Σύνοψη άρθρου

  • Ο Δεκαπενταύγουστος είναι σημαντική θρησκευτική και γαστρονομική γιορτή στην Ελλάδα με παραδοσιακά πιάτα σε κάθε περιοχή.
  • Στη Μακεδονία και τη Θράκη προσφέρεται κουρμπάνι, ενώ στην Ήπειρο κυριαρχούν η γίδα βραστή και το κοκκινιστό μοσχάρι.
  • Η Κρήτη φημίζεται για το αντικριστό αρνί, το γαμοπίλαφο και τα καλιτσούνια, συνοδευόμενα από πανηγύρια.
  • Τα γλυκά, όπως λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκο και ξεροτήγανο, προσφέρουν το τέλειο φινάλε στις γιορτές.
πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Ασταμάτητη η κατανάλωση αντιβιοτικών στην χώρα μας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Κόσμος

Σάλος με την Grokipedia του Μασκ η οποία υμνεί τους Ναζί και την ευγονική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 12 λεπτά
Ελλάδα

Προσαγωγές και συλλήψεις πριν τη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις από τον Σπύρο Μαρτίκα για το κύκλωμα απατεώνων – «Μου πήρε συνολικά 720.000 ευρώ»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Αναβιώνει στο Εφετείο Κρήτης η υπόθεση βιασμού ανήλικου ΑμεΑ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Αθλητικά

ΟΦΗ: Στις κλήσεις της Εθνικής Κ16 ο Τσαλπατούρος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 25 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια θα βγάλουν ξαφνικά χρήματα ως τις 23 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 34 λεπτά
Ελλάδα

Φοινικούντα: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε δύο καταστήματα στην Αθήνα – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Πολιτική

Μαρινάκης: «Kαμία παρέμβαση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 40 λεπτά
Ελλάδα

Η μητέρα του 2χρονου κατάφερε να τραβήξει το παιδί πριν το παρασύρει η μηχανή – Οι δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →