Γεύσεις, παραδόσεις και πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα
Ο Δεκαπενταύγουστος, εκτός από κορυφαία θρησκευτική γιορτή, είναι και μια μεγάλη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας. Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία, το τραπέζι γεμίζει αρώματα και γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με την τοπική κουζίνα κάθε περιοχής.
Από τα ορεινά χωριά μέχρι τα νησιά, η ημέρα ξεκινά με προετοιμασίες για το μεγάλο γιορτινό τραπέζι. Στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι καζάνες γεμίζουν μοσχάρι ή αρνί, μαγειρεμένο με μπαχαρικά, που μοιράζεται δωρεάν σε όλους ως τάμα στην Παναγία, το γνωστό κουρμπάνι. Στην Ήπειρο, η γίδα βραστή και το κοκκινιστό μοσχάρι με χυλοπίτες έχουν την τιμητική τους, ενώ στην Ικαρία το κατσίκι κοκκινιστό συνοδεύεται από χειροποίητα μακαρόνια και τοπικό κρασί που ρέει άφθονο στα πανηγύρια.
Στην Κρήτη, η γιορτή έχει το δικό της ξεχωριστό άρωμα. Στα γιορτινά τραπέζια συναντάμε αντικριστό αρνί, μαγειρεμένο αργά στη φωτιά, γαμοπίλαφο μαγειρεμένο με ζωμό κρέατος και λεμόνι, καθώς και καλιτσούνια αλμυρά με μυζήθρα ή γλυκά με μέλι. Οι Κρητικοί, πιστοί στην παράδοση της φιλοξενίας, στρώνουν μεγάλα τραπέζια για συγγενείς, φίλους και επισκέπτες, ενώ σε πολλά χωριά διοργανώνονται πανηγύρια που κρατούν μέχρι τα ξημερώματα.
Δίπλα στα κύρια πιάτα, η ελληνική παράδοση απαιτεί πίτες, τυρόπιτες, κολοκυθόπιτες, χορτόπιτες και φρέσκες σαλάτες εποχής με αγγουροντομάτα και φέτα. Τα τυριά τοπικής παραγωγής, όπως η γραβιέρα Κρήτης, η μυζήθρα ή η φέτα, έχουν πάντα την τιμητική τους.
Και όπως κάθε γιορτή, έτσι και αυτή κλείνει με γλυκό. Λουκουμάδες στα πανηγύρια, γαλακτομπούρεκο και καρυδόπιτα στα οικογενειακά τραπέζια, ενώ σε περιοχές με ανατολίτικη επιρροή συναντάμε μπακλαβά και κανταΐφι. Στην Κρήτη, συχνά σερβίρεται ξεροτήγανο με μέλι και σουσάμι, προσφέροντας το τέλειο γλυκό φινάλε.
Ο Δεκαπενταύγουστος δεν είναι απλώς μια θρησκευτική ημέρα. Είναι η ευκαιρία να ξανασυναντηθούν οικογένειες και φίλοι, να γεμίσουν οι πλατείες με μουσικές και χορούς, και τα τραπέζια με γεύσεις που κρατούν ζωντανή την ελληνική παράδοση, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.
Σύνοψη άρθρου
- Ο Δεκαπενταύγουστος είναι σημαντική θρησκευτική και γαστρονομική γιορτή στην Ελλάδα με παραδοσιακά πιάτα σε κάθε περιοχή.
- Στη Μακεδονία και τη Θράκη προσφέρεται κουρμπάνι, ενώ στην Ήπειρο κυριαρχούν η γίδα βραστή και το κοκκινιστό μοσχάρι.
- Η Κρήτη φημίζεται για το αντικριστό αρνί, το γαμοπίλαφο και τα καλιτσούνια, συνοδευόμενα από πανηγύρια.
- Τα γλυκά, όπως λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκο και ξεροτήγανο, προσφέρουν το τέλειο φινάλε στις γιορτές.
Δημοφιλή
Δεκαπενταύγουστος: Τι να στείλω σε αυτούς που γιορτάζουν σήμερα - Οι καλύτερες ευχές
Συναγερμός στην Πυροσβεστική - Ηράκλειο: Φωτιά σε κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου
Ηράκλειο: Στον ανακριτή γνωστός επιχειρηματίας για τον εμπρησμό λεωφορείου στις Πατέλες
Πάτρα: Τι υποστήριξε στην ομολογία του ο 19χρονος για τη φωτιά στα Συχαινά - «Μπράβο, λεβέντη μου»
Τραγωδία στην Αχαΐα: 83χρονος καταπλακώθηκε από το αγροτικό του όχημα
Γιώργος Μαζωνάκης: «Με έκλεισαν στο Δρομοκαΐτειο εν αγνοία μου»
Ποιος πήρε και πόσα - Στη δημοσιότητα όλα τα ποσά των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ
Γιώργος Μαζωνάκης: Το δύσκολο δεκαήμερο που οδήγησε τον τραγουδιστή στην ψυχιατρική κλινική
Κλήρωση Τζόκερ (14/8): Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 26,5 εκατ. ευρώ