Ηράκλειο: 28oC

Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας

21.02.2024, 9:36

Διπλωματικές πιέσεις για ακύρωση της επίθεσης στη Ράφα

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις προς το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, την ώρα μάλιστα που ο Ισραηλινός στρατός σφυροκοπά όλο τον θύλακα, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να σταματήσει τις παραδόσεις διατροφικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Η Λωρίδα της Γάζας παραμένει σήμερα βυθισμένη σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, την επομένη πολύνεκρων ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών και του βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Η προοπτική επίθεσης στη Ράφα προκαλεί ανησυχία σε μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, την ώρα που οι ελπίδες ότι θα κηρυχθεί εκεχειρία σβήνουν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει πως προσεχώς θα εξαπολυθεί επίθεση στη Ράφα, κατ’ αυτόν το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, όπου ήδη γίνονται καθημερινά αεροπορικοί βομβαρδισμοί, και ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί «ως την ολοκληρωτική νίκη» και ώσπου να απελευθερωθούν όλοι οι ισραηλινοί όμηροι.

Μολαταύτα ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς εγκατεστημένος στο Κατάρ, έφθασε χτες στο Κάιρο για νέες συνομιλίες, με Αιγύπτιους αξιωματούχους, περί ενδεχόμενης ανακωχής.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η κρίση υγείας μπορεί να σκοτώσει άλλους 8.000 ανθρώπους σε διάστημα έξι μηνών

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, ταξιδεύει προς την περιοχή —σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο, αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στο Ισραήλ— για να συζητήσει για την επίθεση αυτή με ισραηλινούς αξιωματούχους και να προσπαθήσει να προωθήσει τη σύναψη συμφωνίας για τους ομήρους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στο Ισραήλ, οικογένειες ομήρων συνεχίζουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για να απελευθερωθούν οι δικοί τους.

Στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ άσκησαν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μην εγκριθεί απόφαση που αξίωνε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, έκρινε πως η έγκριση της απόφασης αυτής θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί «παύση» των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από της Χαμάς. Η Κίνηση αυτή των ΗΠΑ όπως ήταν αναμενόμενο έτυχε των επικρίσεων του πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη».